2024. május 6. - Ivett, Frida

Nem szeretnek mobilozni a spanyolok

Az Európai Unióban a spanyol gyerekek használják a legkevésbé a mobiltelefont - áll egy felmérésben, melyet az Európai Bizottság adott közre. A 6-17 éves spanyol gyerekeknek csak 47 százaléka rendelkezik saját mobillal, ami az 50 százalékos európai átlag
2008. december 14. vasárnap 17:03 - Hírextra
Az októberében végzett felmérésben 13 ezer, véletlenszerűen kiválasztott szülőt kérdeztek meg az európai országokban. A felmérés témája az volt, milyen biztonsággal kezelik a gyerekek az internetet és általában az új technológiákat.

Spanyolországot a gyerekek mobilhasználatában közvetlenül Franciaország (50 százalék) és Görögország (51 százalék) előzi; Litvániában és Észtországban (88 százalék) van a legtöbb gyereknek saját telefonja. A fennmaradó országokban a gyerekek legkevesebb 60 százaléka használ saját maroktelefont.

A spanyol gyerekek 70 százaléka használja az internetet, ami szintén alatta marad a 75 százalékos uniós átlagnak. Romániában ez az arány szintén 70 százalék, Portugáliában 68 százalék, Cipruson és Görögországban 50 százalék, Olaszországban 45 százalék. A finn gyerekek 94 százaléka, a hollandok, az észtek és a dánok 93 százaléka használja az internetet.

Uniós átlagban a megkérdezett szülőknek legalább a fele szokott beszélgetni gyermekével arról, mire használják a netet, és a biztonság kedvéért "megelőző intézkedéseket" is tesznek, nem engedik meg a gyerekeknek, hogy érintkezzenek, vagy információkat osszanak meg olyanokkal, akiket nem ismernek. Másrészt a szülők 59 százaléka alkalmaz szűrőprogramokat, vagy csak felügyelet mellett engedi használni gyermekének a netet.

Azok a szülők, akik ilyen eszközökkel nem élnek, azt mondták, "bíznak gyermekükben" (64 százalék), vagy beismerték, nem tudják, hogyan lehet a szűrőprogramokhoz hozzájutni, illetve használni azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását