2024. április 30. - Katalin, Kitti

Élménybánya nyílt a bányamúzeumban

A bányák világát idézik meg elsősorban általános iskolás korú gyerekek számára az élménybányában, amelyet csütörtökön nyitottak meg a soproni Központi Bányászati Múzeumban. A közgyűjtemény új részlegében tréfás megoldásokkal, interaktív játékokkal keltik
2008. december 11. csütörtök 17:20 - Hírextra
Az élménybányát elsősorban az általános iskolás korosztály számára alakították ki, de számítanak a nagycsoportos óvodások érdeklődésére is - mondta Bircher Erzsébet igazgató az átadás alkalmából az MTI-nek.

Az új múzeumi részlegnek a pince ad helyet, ahová csúszdán juthatnak le a gyerekek. A pincében kialakított labirintus sötét terében fejlámpa segítségével tájékozódhatnak, fejüket kobakkal védik, akár az igazi bányászok. Csillével húzhatják át egymást a bánya egyik feléből a másikba, a bányatelefonon kvízt játszhatnak, a fából készült vízkiemelőt pedig kedvükre meghajthatják.

A látottakat, élményeiket a múzeumpedagógiai foglalkozásokon osztják majd meg a gyerekek a múzeumi szakemberekkel. Erre a célra közösségi teret rendeznek be a közgyűjtemény emeleti előterében - közölte az igazgató.

A technikatörténeti bemutatók iránt Bircher Erzsébet szerint Európa-szerte fokozódik az érdeklődés. A legfogékonyabb korosztály ilyen jellegű igényeit kívánja kielégíteni a soproni központú, országos hatókörű bányászati múzeum a csaknem kilencmillió forintos projekttel. A tervek megvalósítását a kulturális tárca által - a Reneszánsz év keretében - kiírt "Hogy unokáink is lássák" elnevezésű műszaki örökség pályázaton elnyert forrás és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal támogatása tette lehetővé.

Az élménybányát a Nyugat-magyarországi Egyetem alkalmazott művészeti intézetének hallgatói tervezték és kivitelezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását