2021. április 14. - Tibor

Ukrán kitüntetést kapott egy magyar fizikus

Az Érdemekért érdemrend II. fokozatával tüntette ki Viktor Juscsenko ukrán elnök Spenik Ottó akadémikust, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia (UNTA) ungvári Elektronfizikai Intézetének igazgatóját, az MTA külső tagját tudományos munkásságáért.
2008. december 10. szerda 06:17 - Hírextra
Az 1938-ban Munkácson született Spenik Ottó professzor, a nemzetközi tudományos életben leginkább ismert kárpátaljai tudós az ukrán tudomány fejlesztése és Ukrajna tudományos-műszaki potenciáljának a növelése érdekében kifejtett tevékenységéért részesült a magas állami elismerésben.

A kitüntetett 1961-ben szerzett fizikusi diplomát az Ungvári Állami Egyetemen, 1966-ban a fizikai tudományok kandidátusa, 1975-ben pedig a doktora lett. 1992-től az UNTA Elektronfizikai Intézetének az igazgatója, 1997-től az UNTA rendes tagja, 1998-tól az MTA külső tagja.

Kutatási területe az elektron-atom, elektron-ion, elektron-szilárdtestfelület ütközések fizikája, a Föld és a bolygók atmoszférájának felső rétegeiben végbemenő folyamatok modellezése. Elsőként dolgozta ki és alkalmazta a metastabil-spektroszkópiai módszert atomok és ionok gerjesztett metastabil szintjenek vizsgálatára.

Spenik Ottó számos ukrajnai és nemzetközi tudományos és szakmai testület tagja, a szovjet és ukrán kitüntetések mellett több magyarországi elismerésben részesült. A magyarságért, a magyar tudományosságért kifejtett eddigi tevékenységét az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság 2008-ban Arany János-éremmel ismerte el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását