2024. május 14. - Bonifác

Emlékstúdió négy keréken

Stúdiónak berendezett kisbusz járja Székelyudvarhely utcáit, és egy kényelmes fotelben egy kávé mellett bárki elmesélhet egy történetet arról, hogy milyen volt a valamikori Udvarhely, miért büszke ő arra, hogy itt lakik, vagy szerinte mitől a világ közepe
2008. december 10. szerda 17:30 - Hírextra
A beszélgetések hang- és képanyagát rögzítik, és az eseményt szervező Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) közreműködésével ötvenkét részből álló sorozattá alakítják, amelyet hetente mutatnának be az interneten és a helyi rádiókban, tévében.

A kisbuszban szabad a vásár: mindenki arról beszélhet, ami a szívének-lelkének a legkedvesebb, hiszen egyéni történetekre, véleményekre kíváncsi a kamera, mindössze néhány bevezető-bátorító kérdéssel készültek a szervezők. "Hétfő óta, mióta a várost járjuk elkészült már néhány tucat film. Ezeket igyekszünk minél hamarabb bemutatni, hogy bátorítsuk a nyilatkozókat, lássák, miről is van szó, mert több száz interjú kell ahhoz, hogy elérjük a célunkat" - mondta Bálint Arthur, a beszélgetéseket felvevő Transikon egyesület tagja.

A SZKA-nak a helyi kezdeményezések támogatása, erősítése a célja, ezért a felajánlott támogatásokat közösségi döntéssel, például szavazással kiválasztott célra használják fel, és a megvalósításba is igyekeznek bevonni a helyi közösséget. 2007 májusában szervezték meg az első Két százalék fesztivált, amelynek eredményeként másfélszeresével nőtt az adó két százalékából a helyi civil szervezeteknek adományozott összeg. Akkor a város lakosságának 29 százaléka élt a közösség hasznára ezzel a lehetőséggel, ez az arány az idén már 42 százalék volt. Négy Városi Kalákát szerveztek eddig, százhúsz önkéntes négy székelyudvarhelyi játszótér felújítását végezte el az idén. A programot folytatni akarják, ezért helyi gyerekek karácsonyi rajzaiból készült képeslapokat készítettek, a bevételből további játszóterek felújítását tervezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását