2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem biztonságos a költségvetés

A Fidesz és a KDNP szerint a 2009-es költségvetés nem garantálja az emberek személyes és szociális biztonságát, az ellenzéki frakciószövetség ezért többek között a rendőrőrsöknek és a koraszülöttmentésnek csoportosítana át forrásokat. Erről Lázár János és
2008. december 8. hétfő 15:47 - Hírextra
Lázár János azt mondta, hogy a Fidesz rendkívül veszélyesnek tartja a 2009-es költségvetést, különösen azért, mert nem garantálja az emberek biztonságát, a védelem joga helyett félelmet és kiszolgáltatottságot fog hozni, nem csak a személyes, hanem a szociális biztonság szempontjából is.

A fideszes politikus szerint alapvetően nem értenek egyet a költségvetés filozófiájával, de benyújtottak módosító indítványokat, hogy átcsoportosításokkal javítsanak a szociális és személyi biztonságon.

Az egyik módosító javaslat hárommilliárd forintot csoportosítana át új rendőrőrsök létesítésére és a körzeti megbízotti hálózat megerősítésre.

Lázár János szerint erre azért van szükség, mert ma Magyarországon 3.013 körzeti megbízotti pozíció létezik, de ebből 818 nincs feltöltve, vagyis sok olyan kistelepülés van, ahol hiányzik a rendőr. A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint, ha ennyi kistelepülésen, kistérségben nincs rendőr, akkor nem csoda, hogy a kiskunlacházihoz hasonló tragédiák történhetnek.

Mint mondta, az MSZP és az MDF a bizottságban lesöpörte azt az indítványt, amely a szakértői intézetektől, valamint a kormány és a rendészeti minisztérium kommunikációs költségeiből csoportosítana át pénzeket. Lázár János ugyanakkor jelezte: készek arra is, hogy a tartalék terhére csoportosítsanak át.

Lázár János elmondta, hogy a költségvetés jövőre forrásokat von el a rendőrségtől, amihez hozzáadódik a 13. havi fizetés megvonása is. Emiatt az Országgyűlés rendészeti bizottsága kedden ülést tart, és meghallgatja a rendvédelmi szakszervezeteket is - mondta.

Szerinte a rendőrség erőit jelentős mértékben leköti azoknak a "politikai megbízásoknak a teljesítése", amikor vidékről a közrend fenntartása érdekében csapaterőt mozgósítanak.
A Fidesz és a KDNP a szociális szféra és az egészségügy területén is több módosító indítványt adott be, ebből Soltész Miklós egyet emelt ki, a koraszülöttmentés támogatását. Mint mondta, jövőre a kormány csak 287 millió forintot szán a koraszülöttmentésre, ezért azt szeretnék elérni, hogy ez az összeg 86 millió forinttal emelkedjen. A 86 milliót az egészségügyi kommunikációból vennék el - Soltész Miklós szerint ugyanis "annál jobb reklám nincs, mint a koraszülöttmentés támogatása".

A KDNP-s politikus arra szólította fel a szocialistákat, az MDF-et és az SZDSZ-t, hogy szavazzák meg ezt a módosítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását