2024. április 16. - Csongor

Száz éves drukker

Századik születésnapját ünnepelte szombaton Gáspár Ernő vasút- és hídépítő mérnök, aki nem mellesleg a 101 éves múltra visszatekintő kolozsvári labdarúgócsapat ma élő legidősebb, már-már helyi legendának számító szurkolója.
2008. december 6. szombat 15:45 - Hírextra
A centenáriumon a város alpolgármestere, László Attila, valamint a legutóbbi szezonban a román első ligában bajnokságot nyert, kupagyőztes CFR 1907 labdarúgó klub vezetősége nevében Iuliu Muresan, a klub elnöke, Veszprémből pedig Lovassy Klára, a Magyar Építőipari Múzeum igazgatónője személyesen gratulált, hozott ajándékot az ünnepeltnek. Péceli Gábor, a budapesti Műszaki Egyetem rektora meleg hangú levélben köszöntötte a még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Fiume (a mai Rijeka) közelében született Gáspár Ernőt, aki a budapesti Műegyetemen 1935-ben szerezte meg diplomáját. Szintén levélben gratulált Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, aki megköszönte a mérnöknek, hogy hét évtizede ott bábáskodott a város szimbólumának számító Szent István Völgyhíd építésénél, és "pótolhatatlan visszaemlékezéseivel" segítette a a híd történetének felidézését. A Kolozsvár Társaság pedig a Kolozsvár büszkesége oklevéllel tüntette ki.

Gáspár Ernő a negyvenes évek elején részt vett a Szeretfalva-Déda vasútvonal építésében, majd a háború után Erdélyben maradt, ott alapított családot, és a Péceli Gábor rektor szavai szerint "nagyszerű mérnöki alkotásokban gazdag" életpályája során összesen 53 híd és 5 alagút építésében vett részt irányító posztokon. 1975-ben vonult nyugdíjba, de mindaddig végzett mérnöki munkákat, amíg egészsége megengedte. Többek között a kolozsvári vasutas labdarúgó csapat pályáján a vízelvezető rendszer kiépítését segítette, ami azért is nagy öröm volt számára, mert a vasút és a család mellett a foci volt élete nagy szenvedélye - és az ma is.

Ez utóbbi annyira ismert tény a Szamos-parti városban, hogy anekdotaként járta: a bíró addig nem adta meg a kezdésre a sípjelet, amíg fel nem tűnt Gáspár mérnök a tribünön. Ma már a stadionba nem tud eljárni, kis televízióján a mérkőzést is nehezen tudja követni, de amikor a meccset lefújják, ma is betelefonál a helyi lap, a Szabadság szerkesztőségébe, ellenőrizni az eredményt.

A klub vezetősége a születésnapon ezt a hűséget rendkívüli gesztussal viszonozta: külön mezt készíttetett Gáspár Ernő nevével, mintha ő lenne a CFR 1907 egyik játékosa - 100-as mezszámmal! -, ezt adta át személyesen a klub elnöke, számos más ajándékkal együtt. Iuliu Muresan mindezt személyes gesztussal is megtoldotta: amikor észrevette a kis tévékészüléket, amely az utóbbi időben a CFR győzelmeivel annyi örömet szerzett az idős mérnöknek, közölte, hogy a maga részéről egy nagy képernyős plazmatévét ajándékoz a csapat legidősebb szurkolójának, hogy jobban követhesse a játékot.

A szellemi frissességét mindmáig megőrző Gáspár Ernő válasza sem maradt el: újabb bajnoki címet kívánt a csapatnak. Ennél nagyobb örömet semmi sem szerezhetne számára - mondta a kis szobát zsúfolásig megtöltő újságírók, fotósok, rokonok, barátok előtt, miközben a születésnapi tortán kigyulladt a százas számot formázó gyertyák lángja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását