2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kinek Prima, kinek Primissima

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői hatodik alkalommal részesültek elismerés
2008. december 6. szombat 06:37 - Hírextra
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a világban és Magyarországon zajló pénzügyi válság idején különösen örül annak, hogy létezik a Prima Primissima Díj. Amikor gazdasági megszorításokkal kell szembenézni, sokkal kevesebb pénz jut a tudomány, a köznevelés és a kultúra támogatására - mondta.

Hozzátette: miközben a mai világban az emberek többsége elveszik az anyagi javak hajszolásában, azokat díjazták, akik a többség értékítélete alapján kitartásukkal, alkotói elkötelezettségükkel, kimagasló teljesítményükkel Magyarország szellemi vagyonát és hírnevét gyarapították.

A korábbi és mai díjazottak olyan területeken dolgoznak és alkotnak, ahol kimagasló eredményt sokszor egy élet megfeszített munkájával tudnak elérni, így válhatnak példaképekké a társadalom és a fiatalok számára. A díjazottak karakterükkel, kitartásukkal igazodási pontot jelentenek a mai értékválságos világunkban az egész ország és a felnövekvő nemzedékek számára - hangsúlyozta Csányi Sándor.

Az irodalom kategóriában Csoóri Sándor költő, író, a színház- és filmművészet kategóriában Markó Iván táncművész, koreográfus, a képzőművészet kategóriában Keleti Éva fotóművész részesült az elismerésben. A tudomány kategória nyertese Pusztay János nyelvész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság házfőnöke lett. A sajtó kategóriában a Prima Primissima Díjat Szegő András újságíró, a zeneművészet kategóriában Koncz Zsuzsa előadóművész, a népművészet és közművelődés kategóriában a Muzsikás Együttes, a sport kategóriában az MKB Veszprém kézilabdacsapata kapta a díjat. Közönségdíjat vehetett át Halász Judit színművész. Első alkalommal adtak át televíziós különdíjat, amelyet a Magyar Televízió nyert el.

A Prima Primissima Díjat és Alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A magándíjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassák és fejlesszék a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizzék a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. A felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euróval és a világhírű versenylónak az Ajkai Kristály Kft. által megformált szobrával jár. A pénteki gálaesten nemcsak a győzteseknek, hanem - kategóriánként - a "primáknak" is átadták a jutalmakat.

A díjkiosztón a műsorvezető Krizsó Szilvia, korábbi Prima Primissima Díjas köszöntötte Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, Kovács Tamás legfőbb ügyészt, Hiller István oktatási és kulturális minisztert, Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Herényi Károlyt, az MDF frakcióvezetőjét. Az ünnepségen ott volt Székely Tamás egészségügyi miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Rogán Antal V. kerületi polgármester is.

A gála végén jelképesen átadták azt az autót, amelyet a közönségdíjra szavazók között sorsoltak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását