2024. április 26. - Ervin

40 éve nincsenek "Állatok"

Az örökké nyughatatlan, blues-lelkületű, de a rockot is jól érző Eric Burdon éppen negyven éve lezárta a rocktörténet és egyúttal saját pályájának egy fejezetét: feloszlatta az Animals együttest. Ez az esemény a krónikák szerint 1968. december 7-én történ
2008. december 6. szombat 17:57 - Hírextra
A zenekar a hatvanas évek elején - énekesének kivételes énekhangjának köszönhetően - talán a legtöbbet tette a feketék muzsikájának angliai meghonosításáért. A feketék zenéjét nem csak John Lee Hooker, Ray Charles bluesai és a tradicionális dalok jelentették a korai Animals repertoárjában, hanem Chuck Berry, Bo Diddley és Little Richard rock and rolljai is. Maradandónak bizonyultak a korai évek saját dalai, például a Don,t Let Me Be Misunderstood, vagy a We,ve Gotta Get Out of This Place is.

Az idén 67 esztendős Eric Burdon az elmúlt 25 évben hatszor lépett fel Budapesten (illetve Alsóörsön), sokaknak szerzett felejthetetlen élményt még mindig bődületes hangjával bizonyítva: a hatvanas évek zenéje nem közömbös számára.

Színes bőrű matrózoktól beszerzett amerikai lemezek alapozták meg a műfaj iránti vonzalmát. Az Animals már létezése első hónapjaiban kísérhette az Angliában turnézó Sonny Boy Williamson harmonika-királyt.

Alan Price billentyűs, a tulajdonképpeni zenekaralapító világslágert "csinált" a The House of The Rising Sun című hagyományos folkdalból. Ő is járt Budapesten, akárcsak követője, Dave Rowberry, a szintén kitűnő billentyűs.

Chas Chandler páncélszekrény méretű, mindig nyugodt basszusgitáros kiválóan nyesegette a zenekar vadhajtásait, emellett ő fedezte fel és egy ideig menedzselte Jimi Hendrix gitárfenomént. Chandler december 17-én lenne 70 éves. Az "ászok" mellett jól megfért Hilton Valentine gitáros és John Steel dobos.

Burdont 1967-re elkábította a pszichedelikus zene, szoros barátságba került Jimi Hendrix-szel, s ebbe az irányba terelte a New Animalst is, amely a San Franciscan Night, a When I was Young, a Paint It Back feldolgozásával és a Love Is című dupla albummal örökítette meg a nevét. Kitűnő amerikai zenészek, továbbá Zoot Money brit billentyűs tette fogyaszthatóvá ezt az Animalst.

Az Animals-korszak 1968 végén lezárult ugyan, de Burdon - a Warral töltött rövid, kitűnő időszakát nem számítva, nem tudott, nem akart szabadulni a bluesos Animalstől. A régi zenésztársakkal kétszer megkísérelte a visszatérést, sikertelenül. Újkeletű együtteseiben azonban rendszeresen műsoron tartja az egykori sikereket.

Eric jóval túl a hatvanon - ma ismét Animalsszel turnézik. A dalok a régiek, a társak korántsem, a siker mégis garantált, lemezeik is kelendőek, ha nem is annyira, mint 40 éve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását