2024. április 19. - Emma

A legbátrabb város

A Közép-európai Média Intézet (KEMI) filmet forgat a balassagyarmati „csehkiverésről”, egy olyan eseményről, amelyben a korabeli polgárság nemcsak, hogy főszerepet játszott, hanem többen közülük a vérüket, sőt az életüket áldozták Magyarország
2009. január 26. hétfő 13:48 - Hírextra
1919. január 29.-én a vasutasok, összefogva tanárokkal, diákokkal, tisztviselőkkel és a környékben állomásozó, kisebb létszámú katonai egységekkel, kiverték Balassagyarmatról a várost már több hete megszállva tartó cseh csapatokat. A harcok során többen hősi halált haltak. (A vakmerő cselekedet bátorítólag hatott az Ipoly-menti falvakra. Balassagyarmat felszabadítását követően a helyiek több településről ugyancsak elűzték a megszállókat.)

Az akkor újonnan alakult csehszlovák állam hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat, az Ipoly folyót, hogy a frissiben létrehozott ország határait még délebbre tolja, akár egészen a Vác-Gyöngyös-Miskolc–vonalig, s ezzel kész helyzet elé állítsa az antant hatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon. A csehszlovákok ugyanis elemi érdeküknek tekintették, hogy az Ipolytól délre található vasútvonalakat megszerezzék. (A balassagyarmati vasúti csomópont a XX. század elejétől kezdődően stratégiai jelentőséggel bírt Észak-Magyarország közlekedésében.)

A filmben interjúkat láthatnak magyar, cseh és francia történészekkel, levéltárosokkal, az egykori események résztvevőinek hozzátartozóival, valamint lesznek benne archív filmrészletek, fotók, és belepillanthatnak a nézők korabeli dokumentumokba is. A filmet keresztülszövik a konkrét naphoz kötődő eseményekről az eredeti és más helyszíneken forgatott játékfilmes jelenetek (vasúton és laktanyában, korhű ruhába öltözött színészekkel, statisztákkal, egykorú fegyverekkel).

A majdani nézők nem csupán 1919 januárjának balassagyarmati történéseivel ismerkedhetnek meg, hanem ezeket – a megszólaló tudósok segítségével is – el tudják majd helyezni a világtörténelem színpadán, hiszen a környékbeli települések szerepének vagy éppen a távolabbi események hatásának taglalása elengedhetetlen az összefüggések megértéséhez.. (A filmnek fontos szerepet szánunk a nemzeti emlékezet megőrzésében, valamint az oktatásban is.)
Tavaly ősszel kezdődött meg a forgatás (interjúkat vettünk fel levéltárosokkal, vasutasokkal, magyar és francia történészekkel, néhány napra sikerült kibérelnünk a Vasúttörténeti Parkot, így a játékfilmes jelenetek egy részét is sikerült már rögzítenünk).

A film bemutatóját a nevezetes esemény 90. évfordulójára, 2009. január 29.-ére tervezzük.
A Duna Televízió írásos szándéknyilatkozata szerint a filmet a "műsorrendjében szerepeltetni kívánja".

(Az Országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és védőinek az 1919-es támadás idején a város hősies védelmében tanúsított bátor magatartása előtt, és a Legbátrabb Város, a Civitas Fortissima címet adományozta a városnak.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását