2024. április 27. - Zita

Lelkiismeretes MSZP

Az MSZP-frakció elnöksége azt javasolja a képviselőcsoportnak, hogy a képviselők lelkiismeretükre hallgatva szavazzanak hétfőn a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének választásakor - mondta Kovács Tibor szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken az MTI-ne
2008. december 5. péntek 13:20 - Hírextra
A kormánypárti frakció hétfői ülésén tárgyal a jelölt személyéről, aki az elmúlt napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott. Kovács Tibor szerint a médiából mindenki megismerhette a Havasiné Orbán Mária szakmai életútját, álláspontját, jövőbeni elképzeléseit.

Bárándy Gergely szocialista képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) a parlament alkotmányügyi bizottsága által delegált tagja szerint súlyos érvek szólnak a jelölt támogatása ellen és mellett is, ezért meg kell adni a képviselőknek a lehetőséget arra, hogy egyénileg mérlegelhessenek.

A politikus szerint Havasiné Orbán Mária túl gyors tempóban akarja megvalósítani az egyébként a képviselő által is szükségesnek mondott reformokat.

Bárándy Gergely hiányolta a jelölt megfelelő tudományos hátterét. Elismerte ugyanakkor, hogy kétségtelenül Havasiné Orbán Mária mellett szól jelentős igazgatási tapasztalata.

Sólyom László köztársasági elnök november végén jelentette be, hogy Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. Az akkori jelölt nem kapta meg az OIT-tagok többségének támogatását sem.

Havasiné Orbán Mária jelölését az OIT keddi ülésén 7:6 arányban támogatta.
A parlamenti pártok közül az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP bejelentette, hogy támogatja az államfő jelöltjét. Herényi Károly, az MDF-frakcióvezetője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy frakciójuk hétfőn alakítja ki álláspontját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását