2024. április 25. - Márk

Válságban a könyvkiadás

Soha nem látott nehéz helyzetbe került az amerikai könyvkiadás, a nagy kiadók jelentős forgalomcsökkenésről számolnak be, és átszervezéssel, elbocsátásokkal válaszolnak a válságra - írta a csütörtöki The New York Times.
2008. december 4. csütörtök 21:10 - Hírextra
A könyves ipar súlyos helyzetét talán az jellemzi legjobban, hogy a világ legnagyobb könyvkiadója, a Random House a napokban átfogó átszervezési tervet jelentett be költségcsökkentési célból.

Az iparág "emberemlékezet óta" nem élt át olyan nehéz időszakot, mint most. Leonard S. Riggio, a Barnes and Noble könyves üzlethálózat elnöke, egyben legnagyobb részvényese siralmas karácsonyi vásárlási szezonra számít. Egy belső feljegyzésében úgy fogalmazott, hogy amióta a szakmában van, nem tapasztalt ilyen rossz piaci környezetet.

A könyvpiaci forgalmat mérő Nielsen BookScan szerint az idei eladások enyhén növekedtek. A kiadók azonban panaszkodnak, hogy október és november nagyon gyenge volt. John Sargent, a több kiadóházat működtető Macmillan vezetője közölte: senkinek az állását nem tudja biztosítani.

Robert Gottlieb, a Trident Media szépirodalmi kiadó elnöke elmondta: kedvezőbb feltételek között a kiadókat nem terhelné meg a nem kimondottan sikeres könyvek forgalmazása, szemben a mostani nehéz gazdasági időszakkal. Ennek fényében az újság szerint nem meglepő, hogy mások mellett például Irwin Applebaum, a Random House gyenge láncszemének számító Bantam vezetője már távozott posztjáról. A Bantam főleg a tömegpiaci igényeket kielégítő papírkötésű thrillerek és romantikus regények forgalmazója, ez a piaci szegmens már évek óta zsugorodik.

A könyvpiac nehéz helyzetét jelzi egyebek mellett, hogy a Thomson Nelson, amely a világ legnagyobb angol nyelvű Biblia-kiadója, 10 százalékos létszámleépítést jelentett be, a Pearsonhoz tartozó Penguin Group befagyasztotta a fizetéseket, a HarperCollins pedig elhalasztotta alkalmazottainak fizetésemelését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását