2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem rendezünk vizes világbajnokságot

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke nem lát reális esélyt arra, hogy a 2013-as vizes vb elnyeréséért zajló küzdelemben Budapest megelőzze a riválisait, még ha a magyar úszás és vízilabda eddigi eredményei, tradíciói Magyarországot sorolják is az első he
2008. december 4. csütörtök 17:04 - Hírextra
Erről Gyárfás Tamás nyilatkozott az után, hogy Lausanne-ban, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) székhelyén megtartotta első tájékoztatóját Cornel Marculescu FINA-igazgató a 2013. évi világbajnokság megrendezésére jelentkező hét város küldötteinek. Belgrád, Budapest, Dubaj, Hamburg, Hongkong, Madrid és Moszkva egyformán a legmagasabb szinten képviseltette magát.

"A valós célkitűzés 2015 lehet, feltéve, ha az Országgyűlés sportbizottsága által is támogatott uszodaépítés konkrét tartalmat kap - mondta Gyárfás. - A végleges pályázatot 2009. március másodikáig kell a FINA-nak benyújtani. Alighanem illúzió, hogy jelen gazdasági helyzetben a szükséges anyagi háttér garantáltan ekkorra rendelkezésre álljon, még ha a gyors egymás utáni két budapesti Európa-bajnokság ismeretében az ellenfelek nagy esélyesként tekintenek ránk.

A valós siker érdekében mindenekelőtt azt kell elérni, hogy a közeljövőben az uszoda színhelyére kijelölt terület, a Dagály strandfürdő Árpád híd felőli szabad területét, valamint a kiszolgáló létesítmények érdekében a tőszomszédságban álló Erdért sporttelepet e célra biztosítsák, és a szükséges engedélyeket megadják.

Ez esetben kerülhet csak sor kellően megalapozott tárgyalásokra a már érdeklődő hazai és külföldi vállalkozókkal. Határozott szándék, hogy a majdani uszoda multifunkcionális rendeltetésű legyen, azaz a benne felállítandó ideiglenes tribünök alatt úgynevezett gyógymedencék kapjanak helyet, felhasználva a Dagály strandfürdő forrásait. Megannyiszor hangsúlyozták, hogy Budapest a gyógyvizek városa, fürdőváros. A Dagály, illetve az Erdért sporttelep környékén található gyógyszállodák, így a szigeti Danubius és Thermál, a közeli Hélia, netán a komplexum részeként felépülő új hotel egyben idegenforgalmi vonzerő is lehet."

A MÚSZ elnöke szerint a nyíltvízi versenyek színhelye, Balatonfüred úgyszintén a világ érdeklődésének középpontjába kerülhet egy vb kapcsán a legutóbb 160 ország által közvetített esemény jóvoltából, amelyet több mint 2 milliárdan követtek figyelemmel. A magyarországi úszó-vb különleges értéke lehet, hogy Budapest és a Balaton 15 napos világpropagandáján kívül Magyarország sportereje is egyedi fogadtatásban részesülhet.

"Egy budapesti világbajnokság nemcsak a világ egyik legnagyobb sporteseménye, hanem egy magyar örömforrás is egyben. Sajnos kevés olyan sportesemény van, ahol sorozatban annyi sportsiker születhet, mint ezen" - tette hozzá Gyárfás Tamás, aki szerint a költségek mellett nem szabad elfeledkezni a bevételekről sem: a 2009. évi római vb majdani hozadékát már most kimutatták, így például az idegenforgalom 370 millió euró bevételt prognosztizál.

A rendezési feltételek mellett elsősorban a pénzügyi és marketingkérdések szerepeltek a lausanne-i tanácskozás középpontjában. Elhangzott, hogy a győztesnek 2 millió dolláros depozitot kell a döntést követő 45 napon belül befizetnie, arra az esetre, ha netán visszalépne, akkor ez az összeg bánatpénznek minősül. Marculescu elmondta, a 2009-es vb rendezője, Róma mintegy 50 millió euróból gazdálkodik.

A szabályok értelmében a mindenkori házigazda immár hozzájárul a várhatóan 2200 résztvevő versenyző költségeinek egy részéhez, így a szállodai ellátáshoz és az utazáshoz. A FINA a maga részéről ösztönzi, hogy az úszóversenyeknek helyet adó 15-20 ezer nézőt befogadó uszoda ideiglenes legyen, mint ahogy a legutóbbi, melbourne-i vb történt, ahol az Australian Open tenisz Grand Slam-torna centerpályáján, a Rod Laver Arenában helyezték el a medencéket. A vízilabda- és a műugró-medence körül 5000 fős tribünöket állítottak fel.

Ennek kapcsán Gyárfás Tamás elmondta, hogy Magyarországon nem olyan az uszodai létesítményhelyzet, hogy úgymond félpénzért érdemes lenne a magyar szövetségnek ideiglenes uszodában gondolkodnia, hiszen nem egy versenyre, hanem hosszú távra kell megalapozni a kellő feltételeket. A FINA-fórumon elhangzott, hogy az egyik vetélytárs, Dubaj 300 millió dolláros költséggel kíván a meglévőek mellé, kizárólag a vb-rendezés sikere érdekében egy új, négymedencés uszodakomplexumot építeni, Hongkong ugyanerre 330 milliót szán, Moszkva, Hamburg és Madrid pedig már rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását