2024. május 14. - Bonifác

Hiller, a kultúra nagy békekövete

Hiller István mindent megtesz azért, hogy az idei amerikai magyar kulturális évad ne eshessen a pártpolitikai széthúzás áldozatául; az oktatási és kulturális miniszter erről hétfőn New Yorkban beszélt magyar újságíróknak.
2009. január 26. hétfő 18:22 - Hírextra
Megpróbálok mindent megtenni, hogy semmilyen pártpolitikai széthúzásnak ne eshessen áldozatul. Ez a történet nekünk túlságosan fontos, és túlságosan hosszú távra tervezünk - fogalmazott a miniszter a főkonzulátus épületében tartott sajtóbeszélgetésen.

Hangsúlyozta: a lényegnek annak kell lennie, hogy a magyar kultúra a mi közös kincsünk.
Az Extremely Hungary című évad a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű koncertjével szombaton nyílt meg hivatalosan a New York-i a Carnegie Hallban; az eseményen részt vett a Hiller István vezette delegáció.

Mint a miniszter hétfőn elmondta, az évad tervezésekor - az előkészítés már 2006-ban elkezdődött - az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy az egész Egyesült Államokat átfogni lehetetlen. A kétpólusú, New Yorkban és Washingtonban tartandó rendezvénysorozat az amerikai véleményformálókat, a kulturális sajtót, egyben a politikai döntéshozókat célozza meg - fejtette ki.

Kiemelte: az évad előkészítése során nagyon kemény egyeztetéseket folytattak. A magyar programokat befogadó amerikai intézmények "semmilyen módon nem engedtek saját koncepciójukból, kompromisszumról nem lehetett szó", csak olyan ajánlatot fogadtak el, amely illeszkedett a programjukba. Hiller István hangsúlyozta, hogy az amerikai magyarok és néhány, a magyar kultúrát ismerő befolyásos személy támogatása nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Kitért arra, hogy a New York-i és washingtoni programnak erős kortárs zenei, előadóművészeti íve van. A cél a tárcavezető elmondása szerint az, hogy minél több kitűnőség számára tartós kapcsolatokat hozzanak létre. Azokat, akiknek már van nevük, még jobban bevigyék a köztudatba, azok számára pedig, akiket még nem ismernek, megteremtsék a további kulturális jelenlétet.
A miniszter az Európában rendezett korábbi külföldi magyar kulturális évadok kapcsán arról is beszélt, hogy általában fél, háromnegyed évet kell várni az eredmény leméréséhez. Korábban, például Nagy-Britannia, Hollandia és Franciaország esetében mérték a magyarországi kapcsolatok változását, azt, hogy hány művészt hívtak vissza, milyen kapcsolatok maradtak meg, illetve miként változott a Magyarországra irányuló kulturális turizmus.

Hiller István nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar közvélemény tudjon az amerikai évadról.
"Kell, hogy otthon tudjanak arról, a magyar kultúra milyen helyszíneken, milyen eredménnyel szerepel" - jegyezte meg.

A tíz hónapos magyar évad - amely a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását igyekszik bemutatni - a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik a Carnegie Hallban. A magyar zene ünnepén január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek a rangos manhattani központban nagy ívű műsorral, Haydn remekműveitől Kurtág György történelmi New York-i bemutatkozásáig; fellép mások mellett Roby Lakatos cigány hegedűművész, Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista és Palya Beáta népdalénekes.

A 2009 novemberéig tartó évadban több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New York és Washington legrangosabb intézményeiben, egyebek között a New York-i Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, illetve a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban és Kennedy Centerben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását