2024. március 29. - Auguszta

Gyorsabb, mint a számológép

Közgazdászokat éppúgy elkápráztatott jó hat évtizeden át, mint kisiskolásokat. Pataki Ferenc fejszámoló művész még ma is a mikroprocesszorok sebességével végzi a matematikai műveleteket - fejben, bármilyen közönség előtt. Csak azt nem tudja kiszámolni, ho
2008. december 3. szerda 08:22 - Hírextra
Árak, bérek, adók, adókulcsok, áfák, számlák, levonások, kivonások, kamatok. Számok, számok, számok! Amelyek idegesítenek mindenkit, aki nem tud könnyedén eligazodni a számok világában. De nem Pataki Ferencet, a fejszámoló művészt, akinek csodába illő képességét generációk sora irigyelte meg, előadásain nyújtott hihetetlen produkciói láttán!

A fejszámolás professzora az utóbbi években már csak ritkán vállal
fellépéseket. Szó sincs arról, hogy a kora miatt - január 20-án lesz 88 esztendős - megkopott volna csodálatos számmemóriája. Ma is ugyanolyan gyorsan jár az agya, mint fénykorában, amikor bejárta műsorával a fél világot. Számolótudományát, amelynek bemutatásához mindig frappáns szöveget is társított - magyaron kívül, ha kellett angolul, németül, oroszul, szlovákul, svédül vagy akár héberül - több földrész lakói megcsodálhatták. A nézők közül találomra kiválasztott emberektől kapott feladatokat mindenütt játszi könnyedséggel és a komputerekkel vetélkedő sebességgel és pontossággal oldotta meg.

- A technika fejlődése sosem rontotta a "boltomat", sőt! Örülök neki, mert így a nézők ellenőrizni tudják a számításaimat - állítja. - Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de többet tudok a gépeknél, hiszen megmondom a részeredményeket is. Míg a számítógép kezelője nyomkodja a gombokat, én már mondom a végeredményt. Meg is jegyeztem néhol: "De lassúak ezek a masinák!"
- A gazdálkodó cégek nem próbálták különleges képességét kihasználni?

- Dehogynem. Több vállalattal is volt szerződésem, például a nagy hulladékgyűjtővel, a MÉH-hel is. Abban az időben, amikor még nagy papírgyűjtési akciók voltak, jártam az ország iskoláit. Előadásokat tartottam, a belépődíj egy kiló papír volt. Több tonna nyersanyagot gyűjtöttem be ily módon az országnak.
- Gazdasági és pénzügyi válságban a világ. A számok művésze mit tanácsolna a szakembereknek?

- Fontosnak tartanám a felvilágosító munkát. Az emberek nap mint nap hallhatnak, olvashatnak milliárdos kiadásokról. A politikusok nagyon könnyedén dobálóznak a nagy számokkal. Sokan fel sem tudják fogni mekkora pénz ez. Nos, erre egy példa: Ha valakinek 150 ezer forint a nettó fizetése, 6666 embernek jutna ennyi az egymilliárdból.
- Nem tartott attól, hogy ha nem gyakorolja a mesterségét, kiesik a gyakorlatból?

- Eszembe sem jut ilyesmi. Én akkor is tréningezem, ha nincs a napokban fellépésem. Sétálás közben például figyelem az autók rendszámait és összeszorzom őket.
- Az üzletekben könnyen be tudják csapni az embert. Az eladó rádobja a mérlegre az árut és már mondja is, mennyit kell fizetni érte. Furcsa módon mindig többet a valódi áránál. Önnek milyen tapasztalatai vannak?

- Mire a pénztárhoz érek, fejben kiszámolom, hogy mennyit kell fizetnem. Előfordult, hogy nem egyeztünk a pénztárgéppel. "Számoljon csak utána!" - biztatom ilyenkor a pénztárost. Ahova gyakran járok vásárolni, már kérdik is: "Pataki úr szerint mennyit kell fizetni?"
- És akik netán nem ismerik?

- Megesett, hogy megpróbáltak átverni. Nemrég a hentesnél háromféle felvágottat vásároltam. Az eladó 30 forinttal többet blokkolt. Amikor reklamáltam, még neki állt följebb: "Papa, én megtanultam számolni. Jó lenne, ha maga is venne számtanleckéket!" Azóta is töprengek, kettőnk közül ki az igazi művész.

- Felsőbb szinten mennyire ismerték el a sok évtizedes tevékenységét?
- Nem kényeztettek el kitüntetésekkel. Az Érdemes Művész cím mellett
egy Köztársasági Érdeméremmel büszkélkedhetek. Ám többre tartom, hogy néhány éve a szülővárosom - Dombóvár - díszpolgárává választott.

- Akadt pályafutása során olyan számokkal kapcsolatos feladat, amit nem tudott megfejteni?
- Még 88 esztendősen is vezetek autót. Legutóbb esett meg velem: tankoltam egy benzinkútnál, s tele kértem a tankot, ami 43 literes. Meglepetésemre a kút kijelzője 49 litert mutatott. "Ez lehetetlen, ennyi nem fér bele" - jegyeztem meg. "Matematika ez, uram!" - nyugtatott meg a kutas. Azóta sem tudtam megnyugodni...
- Min tud a legjobban bosszankodni?

- Hogy az idő kerekét nem lehet visszafordítani. Amikor hetvenkettedik születésnapomat ünnepelték, azt mondtam, de jó volna, ha az évszám fordítva lenne igaz. Most, 88 évesen már ezt sem mondhatom…
Forrás: MTI-PRESS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását