2024. április 28. - Valéria

Pálfordulat az MSZP-nél?

Az MSZP nem tesz le arról, hogy a magas magyarországi adóterheket a lehetőségekkel összhangban 2009-ben csökkentse - mondta Szabó Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. december 2. kedd 16:20 - Hírextra
A következő fél évben át kell gondolni, hogy az adórendszeren belül milyen változások milyen fontossági sorrendben szükségesek - közölte a politikus annak kapcsán, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta a jövő évi adótörvényeket.

Szabó Lajos közölte, a következő fél évben át kell gondolni, hogy az adórendszeren belül milyen változások milyen fontossági sorrendben szükségesek. A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta a jövő évi adótörvényeket.

Azt mondta, a szocialista frakció kész az adórendszer átalakításáról egyeztetni a gazdasági és a politikai élet szereplőivel, a gazdasági csúcson meghatározott irány szerint. Hozzátette: el kell dönteni, mekkora legyen a fogyasztási, illetve a vagyoni típusú adók aránya a bevételek között. Szerinte a vagyoni típusú adók aránya csekély mértékű a bevételek között.

Kitért arra, hogy amikor a korábbi MSZP-SZDSZ koalíció "egy pici lépést" akart tenni a vagyoni típusú adók felé, nagy társadalmi ellenállásba ütközött.

A szocialista politikus kiemelte: elsőként a 4 százalékos vállalati különadó megszüntetésére kell sort keríteni. Megjegyezte: korábban azt ígérték, hogy ezt az adónemet csak addig tartják fent, amíg a költségvetés stabilitása megköveteli. Mint elhangzott, 2009-ben lesz lehetőség arra, hogy a stabilitás veszélyeztetése nélkül döntsenek ennek az adónak a megszüntetéséről - feltéve, ha lesz rá a forrás.

Szabó Lajos úgy vélte, nincs mód nagyobb adócsökkentésre, most a stabilitás megteremtése a fontosabb, és ha ezen túl vagyunk, akkor lehet az adórendszert átalakítani.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján pártja nevében továbbra is adócsökkentést szorgalmazott. Mint mondta, a magyar emberek 2002 óta napról napra azt hallhatják, hogy most már küszöbön áll az adócsökkentés, ehhez képest a terhek nem csökkentek, hanem növekedtek.

Az ellenzéki politikus szerint a növekedés elindításához az adócsökkentés elengedhetetlen, mivel a gazdaság csak akkor tud fejlődni és növekedni, ha pénz jut rá. A szóvivő szerint jó lenne, ha a magyar kormány rátérne a válságkezelés sikeres európai útjára, ahelyett, hogy "a saját veszélyes és szocialista útját járja".

Szijjártó Péter az adótörvények szavazásáról azt mondta: "a kormány ilyen-olyan módon összevásárolt szavazatokkal tudja fenntartani a parlamenti többséget". Hol az SZDSZ, hol az MDF segíti a kormányt - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy lemond, ha az Országgyűlés nem fogadja el az adótörvényeket vagy a költségvetést. Hozzátette: a költségvetést az SZDSZ, az adótörvényeket az MDF szavazataival fogadta el a parlament, így mind a két párt megmentette Gyurcsány Ferencet.

Az SZDSZ és az MDF nem akarja a miniszterelnök távozását, a két párt segít hatalomban maradni Gyurcsány Ferencnek - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását