2024. május 13. - Szervác, Imola

Jó úton indult el a magyar kormány?

A magyar kormány több fontos probléma kezelésében jó úton indult el a Bajnai-csomaggal - mondta a német nagykövet hétfőn az MTI-nek. A budapesti amerikai ügyvivő szerint korai még értékelni a csomagot, de az már látható, hogy nem lehet többé külső forrásból finanszírozni a magyar költségvetést.
2009. április 27. hétfő 23:21 - HírExtra
A kormány több fontos probléma kezelésében jó irányba indult el, így például a szociális ellátórendszernek finanszírozhatónak kell lennie. Az is fontos, hogy minél előbb be tudja vezetni az eurót Magyarország, azonban ez nem történhet meg minden áron. Szintén pozitívum, hogy Bajnai Gordon kormányfő a magyar gazdaság versenyképessé tételét hangsúlyozza - mondta Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet az MTI-nek egy, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása után.

A diplomata szerint a Bajnai-csomag a korábbi próbálkozások folytatása abból a szempontból, hogy megpróbálja finanszírozhatóvá tenni a költségvetést.

Dorothee Janetzke-Wenzel úgy vélte: a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos Magyarország számára, hogy újra visszaszerezze a bizalmat. Ennek egyik része, hogy a politikai pártok megegyezzenek egymással a kríziskezelés ügyében - tette hozzá.

Jeffrey D. Levine amerikai ideiglenes ügyvivő a rendezvényen hangsúlyozta: a globális pénzügyi és gazdasági válság mindenkinek nehezebbé tette a hitelfelvételt, ennek pedig arra kell sarkallnia a kormányokat, hogy olyan programokat valósítsanak meg, amelyeket megengedhetnek maguknak.

Magyarország számára ebben a helyzetben nincs más megoldás, mint az, hogy olyan költségvetést állítson össze, amelyet finanszírozni is tud. Nem létezik többé az a megoldás, hogy külső forrásból finanszírozzák az állam működését. A kidolgozott csomag erre a pénzügyi szükségszerűségre reagál - hangsúlyozta a diplomata a Bajnai-csomagot értékelve.

Az MTI azon kérdésére, hogy jó irányba indult-e el a kormányzat a Bajnai-csomaggal, Jeffrey D. Levine azt mondta: ez majd a kormányzás végén derül ki.

A két diplomata arról is beszélt az MTI-nek: a Magyarországon jelen lévő amerikai és német cégek többsége nem tervezi, hogy kivonulna az országból a válság miatt.

Dorothee Janetzke-Wenzel kiemelte, a Magyarországon jelenlévő német cégek nagy része nem tervezi, hogy kivonul az országból, sőt egy közelmúltban készített felmérés szerint az itteni német vállalkozások több mint nyolcvan százaléka újabb befektetéseket tervez, ha erre lesz lehetősége. Az pedig a gazdasági válság további alakulásától függ, hogy lesznek-e leépítések ezeknél a cégeknél - tette hozzá.

Jeffrey D. Levine ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Magyarországon működő amerikai cégeknél is voltak már leépítések a válság hatásai miatt, de a jelen lévő cégek folytatni akarják a magyarországi működésüket, és hosszú távon gondolkodnak. Rámutatott arra is, hogy a gazdasági visszaesés ellenére újabb amerikai cégek jelennek meg Magyarországon.

A két diplomata azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy előadást tartottak a gazdasági válság hatásairól és az arra adott eddigi amerikai, valamint német válaszokról a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az előadáson az egyetem oktatói és diákjai vettek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 28. 01:05
Ezt az allatsagot megint ki meselte? Kulfoldi
szakertok? Nekik konnyu,nem itt elnek!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását