2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Marad a magyar-román "barátság"

A romániai választások után nem változnak a jó magyar-román kapcsolatok - mondta Szabó Vilmos, az MSZP szakpolitikusa kedden az MTI-nek.
2008. december 2. kedd 16:25 - Hírextra
"A magyar-román kapcsolatok szempontjából, bármilyen kormánykoalíció alakul, minden esély megvan arra, hogy a koalíció továbbvigye az eddig megvalósultakat" - hangsúlyozta Szabó Vilmos.
A szocialista politikus szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valószínűleg kormányon marad, ez pedig hatékonyabb érdekérvényesítést jelenthet a magyarságnak. Ugyanakkor az RMDSZ ellenzékben is erős tényező maradhat, hiszen nincsenek nacionalista, szélsőséges pártok a parlamentben - tette hozzá.

Kedvező üzenet, hogy nem szerepelt a "magyar kártya" a kampányban. Ráadásul ez volt az első olyan választás, amelybe nem avatkoztak be kívülről a magyarországi pártok - hangsúlyozta Szabó Vilmos.
Az MSZP gratulál az RMDSZ és a szociáldemokraták választási eredményéhez is - tette hozzá.
Elemezni kell, hogy mi volt az oka az összességében is alacsony részvételnek és annak, hogy a magyarok közül is kevesebben szavaztak - mutatott rá a politikus.

A végleges hivatalos eredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta választási szövetség szerezte a legtöbb a szavazatot a romániai parlamenti választásokon. A PSD-PC a képviselőházi helyekre adott voksok 33,09 százalékát szerezte meg. Alig marad el mögötte a Demokrata-Liberális Párt (PDL), amely 32,36 százalékot mondhat magáénak. Maradt harmadik helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 18,57 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig a negyedik helyet foglalta el 6,17 százalékkal. A szenátusi mandátumokért folytatott harc eredményeként a PSD-PC 34,16, a PD-L 33,57, a PNL 18,74, az RMDSZ pedig 6,39 százalékot szerzett.

Bármilyen felállásban is alakul kormány Romániában, jó esély van arra, hogy megmaradjanak a jelenlegi jó magyar-román kapcsolatok - mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa kedden az MTI-nek.

"Fontosnak tartjuk, hogy bármilyen vége is lesz a kormányalakításnak, folytatódjanak azok az ígéretes magyar-román kapcsolatok, amelyek az elmúlt időszakban mutatkoztak. Úgy látjuk, hogy bármilyen felállásban alakul meg a kormány, esélye van annak, hogy folytatódjanak ezek a kapcsolatok" - fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette, hogy a Fidesz gratulál annak a négy pártnak, amely bejutott a parlamentbe, különösen az Európai Néppárt két tagjának, az RMDSZ-nek és a demokrata-liberálisoknak.

A fideszes politikus pártja nevében üdvözölte, hogy a romániai kampányban nem kaptak teret szélsőséges hangok, és szélsőséges erők nem kerültek be a parlamentbe.

Nyitott a kérdés, hogy az RMDSZ bekerül-e a kormányba, a jelen helyzetben azonban több esélye van annak, hogy a magyar párt megőrzi kormányzati pozícióját - hangsúlyozta Németh Zsolt.
Elemzést igényel, hogy mi volt a magyarság alacsony részvételének oka - húzta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását