2024. május 5. - Györgyi

Magyarverés román módra

Magyarországon már a 2002-es választásokkor eljutottunk oda, amikor fizikailag bántalmaztak embereket politikai szimpátiájuk miatt. Erdélyben, a trianoni határhoz közeli Margittán a kampánycsend beállta előtt támadtak meg egy magyar fiút, Tőtős Norbertet,
2008. december 2. kedd 17:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Alighanem a legelső kérdés más nem is lehet: hogy van?

Köszönöm, most már jól.

Iulius Timar, aki megütötte Önt az aradi székhelyű Vasile Goldiş Egyetem margittai kihelyezett karának tanára, akit már korábban is ismert. Milyennek ismerte őt?

Súlyos sérülés
Brutálisan bántalmazták az RMDSZ egyik margittai önkéntesét – tájékoztatott Szabó Ödön, a Bihar megyei szervezet ügyvezető elnöke. Szabó elmondta: Tőtős Norbertet, a margittai Octavian Goga Líceum XII. osztályos diákját péntek este, plakátolás közben verték meg, aki ezáltal súlyos testi sérüléseket szenvedett.
Forrás: www.rmdsz.ro
Nem ismertem annyira, nem voltunk beszélő viszonyban, az iskolából ismerem.

Találkoztak azóta?

Nem, színét se láttam, nem találkoztunk.

Azóta sem lehet tudni róla semmit?

Annyit, hogy másnap a Partium Rádió margittai stúdiójából felhívták a rektort és megkérdezték tőle, hogy tud-e az esetről. A rektor azt válaszolta, hogy nem tud az ügyről, de beszélni fog a tanárral és visszahívja a rádiót. Vissza is hívta a rádiót, elmondta, hogy mire jutott a tanárral. E szerint Timar azt mondta neki, hogy azon az éjjel valóban találkoztunk, de csak beszélgettünk, s ő ki sem szállt az autóból. Már letagadta.

Hogy érzi, politikai, vagy etnikai okokból kapta az ütést az arcára?

Politikainak nézett ki, de nem tudom, hogy ez mennyire történt volna meg, ha másik párttól vagyok…

Miután Timar megütötte, bevitték a nagyváradi kórházba, ahol azonban egy csomó ideig várnia kellett. Hogy volt ez pontosan?

Szociáldemokrata kapcsolat
A kampánycsend miatt nem lehetett a pártokat az ügybe keverni, ezért Gheorghiţă Lupău rektorhoz fordultunk a kérdéseinkkel, aki azonban Timarnak nem csupán az egyetemen főnöke, hanem a politikában is: az egyetem rektora egyúttal a PSD margittai elnöke is – mondta el a HírExtrának Demian Zsolt, a Partium Rádió margittai stúdiójának szerkesztő-műsorvezetője. Azt azonban, hogy mi fog történni Timárral a jövőben, hogy kirúgják-e vagy sem, még nem lehet tudni – tette hozzá.
A sürgősségi osztályra vittek, viszont éppen akkor volt egy baleset, így azokat a sérülteket vették előre. Négy órát kellett ülnünk a váróteremben, amíg sorra kerültünk, az ütés helye addig lelohadt.

Ön tett  feljelentést a rendőrségen, a bizonyítékok szempontjából ez a várakoztatás befolyásolhatja a feljelentés kimenetelét?

A látleletet persze levették, de nem láttak semmit. Orvosilag tehát nehezebben bizonyítható, hogy történt valami, mivel mire a törvényszéki orvoshoz kerültem, semmilyen látható nyoma nem volt az ütésnek. Másnapra még egy kicsit bekékült a hely az arcomon, ahova az ütést kaptam, de már az is tűnik el. A helyzet az, hogy most már csak a szemtanúkra tudok hivatkozni. Ez azonban nem biztos, hogy komoly hatással lesz a nyomozásra.

Az, hogy ilyen indulatok vannak politikai, társadalmi téren Ön szerint kinek a hibája?

Nehéz kérdés, azonban a durva az, hogy pont az a párt győzött a választásokon, akinek a sorai között van, aki megütött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását