2024. április 19. - Emma

A cégek adatainak nyilvánossága

A szocialisták és a szabad demokraták között vita alakult ki kedden az Országgyűlésben arról, szükséges-e, hogy a cégek beszámolóikat a kormányzati portálon keresztül a cégközlönyben hozzák nyilvánosságra.
2008. december 2. kedd 20:15 - Hírextra
Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a cégnyilvánosságról szóló törvény vitájában közölte: azt még elképzelhetőnek tartja, hogy a cégbíróságok tegyék közzé honlapjaikon a legfrissebb információkat, ám a cégközlöny erre a célra nem lenne megfelelő eszköz.

Úgy vélte, ha a kormány az adatok nyilvánosságra hozatalának módján változtatni kíván, akkor a cégbíróság honlapjain kellene közzétenni az adatokat.

A kormány szándékával nem lehet egyetérteni - szögezte le.Simon Gábor (MSZP) közölte: nem ért egyet Hankó Faragó Miklóssal, hiszen a cégközlönybeli nyilvánosságra hozatal van összhangban a hatályos jogszabályokkal. Hozzátette: a cégközlöny a minisztérium hivatalos lapja.

Mint mondta, azzal egyet lehet érteni, hogy a cégközlöny elektronikus formában mindenki számára elérhető legyen. A szocialista politikus az illetékek és a díjak befizetésének igazolása kapcsán azt mondta: a szükséges igazolások beszerzéséhez két napra van szükség, ami elfogadhatatlanul hosszú idő. Fontos, hogy a kincstár a jelenleginél gyorsabban juttassa el a szükséges igazolásokat az érintettekhez.

Avarkeszi Dezső államtitkár zárszavában emlékeztetett: a törvényjavaslat beterjesztésének elsődleges indoka a TEÁOR-számok racionalizálása volt. Megjegyezte: a kormány javaslatát valamennyi frakció támogatja.

Avarkeszi Dezső a befizetés lassú igazolásával kapcsolatban azt mondta: a kormány belátja, hogy a mostani gyakorlat túl lassú, ezért támogatja azt a szocialista javaslatot, miszerint elegendő az ügyvéd nyilatkozata a kifizetésről, illetve a pénz átutalásáról.

A módosító javaslatokról következő ülésén dönt az Országgyűlés.A részletes vitát Világosi Gábor, az ülést vezető alelnök lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását