2024. május 2. - Zsigmond

A diákok nagy része csal

Az amerikai gimnazisták 64 százaléka tavaly bevallottan csalt az iskolai teszteken, 30 százalékuk pedig már lopott valamilyen üzletből.
2008. december 1. hétfő 22:50 - Hírextra
A friss országos felmérés által feltárt helyzetkép kapcsán a hétfői lapok megjegyezték: romlik a középiskolák erkölcsi színvonala. Egyes oktatók szerint a mai diákok kevésbé őszinték, mint a korábbi nemzedékek, ugyanakkor többen egyetértenek, a tanulókra nagy nyomás nehezedik.
A diákok felé megértést tanúsít például Mel Riddle, a Középiskolai Igazgatók Nemzeti Szövetségének tisztviselője, aki szerint "drámai módon" megnőttek a fiatalokkal szembeni elvárások, "a kísértés is nagyobb".

A kutatást a Los Angeles-i központú Josephson-intézet végezte: csaknem 30 ezer diákot faggattak névtelenséget biztosítva 100 véletlenszerűen kiválasztott magán- és állami iskolában.

Michael Josephson, az intézet alapító-elnöke azt mondta, leginkább a lopással kapcsolatos eredmények láttán képedt el. A fiúk 35, a lányok 26 százaléka vallotta be, hogy az elmúlt egy évben ellopott valamit egy boltból. A megkérdezett diákok egyötöde egy barátjától, 23 százalék szüleitől vagy rokonától csent el ezt-azt. Josephson magyarázata szerint az amerikai társadalmat cinizmus hatja át, és a fiatalok azt kérdezik maguktól: ha mindenki más megteszi, miért mi ne tegyük meg?

A felmérés szerint a diákok 64 százaléka az utóbbi egy évben csalt valamilyen iskolai felmérésen, 38 százalék kétszer vagy még többször. Ez a mutató egy évvel korábban 60, illetve 35 százalék volt. Kiderült az is, hogy az amerikai középiskolások 36 százaléka az internetről lopkodja össze házi feladatához az anyagot. A fiúk 49, a lányok 36 százaléka vallotta be, hogy időnként hazudik, ha ezzel pénzt takaríthat meg.

A válaszok ellenére a megkérdezett diákok 93 százaléka elégedett saját erkölcsi tartásával, és 77 százalék meg van győződve, jobban viselkedik, mint a legtöbb ember, akit ismer.

A The New York Times olyan iskolaigazgató véleményét is idézte, aki a teszt eredményét azzal magyarázta, hogy a középiskolások rendkívül sűrű életet élnek: sportolnak, klubokba járnak, sokan részmunkaidőben dolgoznak, és az egyetemkeresés nehéz feladatával vannak elfoglalva. A felmérést végző intézet vezetője, Michael Josephson szerint azonban inkább arról van szó, hogy a legtöbb amerikait egyszerűen nem érdeklik a fiatalok erkölcsi fogyatékosságai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását