2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Óvatosan a gyertákkal!

Az adventi időszak beköszöntével, a karácsony és a szilveszter közeledtével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az ekkor jellemző veszélyekre, így a gyertyagyújtással összefüggő tűzesetek megelőzésére hívta fel a figyelmet.
2008. november 30. vasárnap 09:55 - Hírextra
Advent idején a felügyelet nélkül hagyott, lánggal égő gyertya, az irodában vagy lakásban hagyott adventi koszorú tüzet okozhat, ha a gyertya eldől vagy meggyújtja a közelében lévő éghető anyagokat - mondta Dobson Tibor, az OKF szóvivője az MTI-nek annak kapcsán, hogy a keresztény hagyományok szerint most vasárnap gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját.

"Komoly tűz keletkezéséhez az is elegendő, ha csak pár percre távoznak a helyiségből, ezért kérjük a lakosságot, hogy a téli időszakban fokozottan vigyázzon a nyílt lángra, gyertyára, csillagszóróra, és soha ne hagyja felügyelet nélkül" - hangsúlyozta a szóvivő.

Mint mondta, a téli szünetben felügyelet nélkül hagyott, otthon tartózkodó gyermekek elől el kell zárni a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, mert ellenkező esetben elképzelhető, hogy nem kellő körültekintéssel akarnak csillagszórót vagy gyertyát gyújtani, és ennek súlyos következményei lehetnek.
A karácsonyfákon ma már kevésbé jellemző az égő gyertya alkalmazása, de a nem biztonságos égőfüzérek zárlata is veszélyes lehet és tüzet okozhat.

A karácsonyfatüzek elsősorban januárban fordulnak elő, mert a kiszáradt, gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra belobbanhat - tette hozzá Dobson Tibor.

Szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata okozhat lakás-, erkély- vagy gépjárműtüzet. A leggyakrabban a petárda gondatlan használata arc- vagy kézsérülésekkel jár.

Tavaly mintegy negyven karácsonyfa által okozott lakástüzet regisztráltak a katasztrófavédelmi főigazgatóságon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását