2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vérfürdő után - Mumbai még mindig sokkban

Lezárult szombaton az India pénzügyi fővárosát, Mumbait csaknem hatvan órán át rettegésben tartó merényletsorozat, amely 195 emberéletet követelt. A biztonsági erők összesen 610 embert szabadítottak ki az iszlamista fegyveresek által megszállt két nagy sz
2008. november 29. szombat 17:25 - Hírextra
Indiai kommandósok szombaton reggel megölték a Tádzs Mahal luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat. Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben.

A helyi idő szerint szerda este kezdett, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket, összesen tíz célpontot.

195 ember, köztük legalább 22 külföldi halt meg a merényletek következtében, illetve a biztonsági erők és a terroristák harcaiban. A sebesültek száma mintegy háromszáz. A biztonsági erők összesen 610 embert szabadítottak ki az iszlamista fegyveresek által megszállt két nagy szállodából és a zsidó kulturális központból - jelentette be szombaton az indiai biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője.

Az indiai metropolis rendőrfőnöke azt mondta egy nyilatkozatában, hogy tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők. Az indiai média jelentéseiben sok ettől (és egymástól is) eltérő számadat jelent meg. A tömegtájékoztató eszközök 16 és 40 közé tették a támadást végrehajtó fegyveresek számát.

A szóban forgó iszlamista terroristák közül kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott. Malajziai diákoknak adva ki magukat, lakást béreltek a belvárosban, és terepszemlét tartottak támadásaik tervezett célpontjain - jelentette a The Times of India című, angol nyelvű indiai lap, az elfogott szélsőséges kihallgatásáról készült rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva. Más indiai lapok úgy értesültek, hogy némelyik terrorista a Tádzs Mahal szállodában vett ki szobát.

Pakisztánban kaptak kiképzést a terroristák - jelentette szombaton a Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió. A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A jelentés szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav. Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodták a fegyvereket és a lőszereket is.

A Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt, s elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter többször is beszélt a terrortámadás ügyéről telefonon indiai kollégájával, valamint a pakisztáni elnökkel.

Szombat délben megérkezett Párizsba az a francia kormány által bérelt repülőgép, amely pénteken Mumbaiba ment számos olyan külföldiért, akik kénytelenek voltak elszenvedni a villámcsapásként rájuk sújtó szörnyű kalandot. A gép különféle nemzetiségű embereket vitt a fedélzetén a francia fővárosba, köztük 29 franciát, 19 olaszt és 17 spanyolt. Az Európai Parlament két képviselője is e gép fedélzetén tért vissza Európába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását