2024. május 19. - Ivó, Milán

A kilenclyukú hídon terelik az állatokat

A hortobágyi kilenclyukú hídon szombaton áthajtották az állatokat, ezzel megkezdődött a jószágok karácsonyig tartó telelőkbe terelése. Gencsi Zoltán az MTI tudósítójának elmondta: régi hagyományokat élesztettek újjá az immár negyedik éve megrendezésre ker
2008. november 29. szombat 21:10 - Hírextra
A hagyományoknak megfelelően a pásztorok ezúttal adnak számot a szürkegulya, a ménes, a rackanyáj állapotáról, arról, mennyi a tavasszal kihajtott és most beterelt állomány, hány állat pusztult, vagy bitangolt el a legeltetési időszakban.

Gencsi Zoltán emlékeztetett rá, hogy régen ezt rovásfára írták: az állatok számát jelző rovásfát kettéhasították, egyik fele a gazdánál, másik a pásztornál maradt.

Mivel az elbitangolt és elpusztult jószágokat is fel kellett róni a fára, a téli behajtáskor, amikor összepasszították a rovásfát, kiderült, hány állat hiányzik, vagyis "a pásztornak sok van-e a rovásán".
A hagyományoknak megfelelően az elpusztult állatok emléke előtt ezúttal is a Hortobágy folyóba eresztett, előtte megáldott koszorúval tisztelegtek a pásztorok. Amikor besötétedett a rónán, a kilenclyukú híd lábánál pásztortüzet gyújtottak a legfiatalabb és a legidősebb pásztorok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását