2024. május 11. - Ferenc

A rendőrök fele alkalmatlan a szolgálatra

Alkalmatlannak bizonyult a szolgálatra az idén tesztelt több tízezer mexikói rendőr közel fele - derült ki Felipe Calderón államfő csütörtöki kongresszusi beszámolójából.
2008. november 28. péntek 12:40 - Hírextra
Az országos ellenőrzés során, amelyhez hazugságvizsgálót és drogtesztet is bevetettek, a rendőrök fizikai és pszichikai alkalmasságát éppúgy firtatták, mint felkészültségét vagy vagyoni hátterét. Az 56 ezer rendőr 42 százaléka elvérzett a vizsgán. Azt nem részletezte a tájékoztató, hogy a bukottak milyen követelménynek nem feleltek meg.

A leglesújtóbb eredmény Baja California államban született: az Egyesült Államokkal határos régió minden tíz rendőréből majdnem kilencet nyilvánítottak alkalmatlannak. Ezen a vidéken virágzik a korrupció, a drogkereskedelembe bonyolódott rendőrtisztek ellen rendszeresen fellép a szövetségi nyomozóhatóság.

A megdöbbentő teszteredmény éppen akkor került nyilvánosságra, amikor amúgy is az évtized legsúlyosabb korrupciós drogbotránya borzolja a mexikói kedélyeket: tucatnyinál több magas rangú rendőrt, köztük az ország fő kábítószer-nyomozóját tartóztatták le azzal a váddal, hogy biztonsági információkat szivárogtattak ki a drogkartelleknek.

Mexikóban összesen 375 ezer rendőr teljesít szolgálatot, ellenőrzésük nem könnyű feladat. A helyi munkaügyi törvények megnehezítik az elbocsátást, és szakképzett jelölteket sem egyszerű toborozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását