2024. május 11. - Ferenc

Rekordár egy vasért

A becsült ár tízszereséért, több mint félmillió euróért kelt el az Eiffel-torony leszerelt csigalépcsőjének egy darabja Párizsban egy árverésen.
2008. november 27. csütörtök 06:25 - Hírextra
A lépcsőrészletért 552.750 eurót (144 millió forint) fizetett egy amerikai gyűjtő a Sotheby,s szerdán tartott aukcióján. A 2,70 méter magas, 750 kilogramm súlyú darab értékét ötvenezer euró körülire becsülték. A torony második és harmadik emeletét összekötő lépcsőből származik. Először maga a tervező, Gustave Eiffel lépdelt fel rajta, 1889. március 31-én, amikor az avatóünnepségen kitűzte a csúcsra a francia zászlót. 1983-ban aztán a hatalmas fémszerkezet további 23 alkatrészével együtt leszerelték, lift és új biztonsági lépcső került a helyükre.

A lépcsőből két másik darabot is elárvereztek még 2007-ben. Az egyiket egy Eiffel nevű holland ügyvédi iroda vette meg 180 ezer euróért, a másikat pedig egy brazil üzletember 80.550 euróért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását