2024. április 19. - Emma

Új szerződés új siklóra

Támogatta a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának MSZP-SZDSZ többsége kedden délután azt a városvezetői javaslatot, hogy ismét adjon az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulást a Rác fürdőtől a Gellért-hegyre tervezett sikló megépítéséhez.
2008. november 26. szerda 06:25 - Hírextra
A közgyűlés először 2004 elején, a Rác fürdő rekonstrukciója megkezdésével egy időben járult hozzá a sikló építéséhez. Az eredeti befejezési határidőt azóta már mindkét beruházás esetében módosították.

A legutóbbi tervek szerint a fürdőrekonstrukció a jövő nyáron fejeződik be. A sikló építésének meghosszabbított engedélye tavaly szeptemberben lejárt, azóta nincs engedély a beruházásra, amelyre még egyébként a környezetvédők tiltakozása miatt környezetvédelmi szakhatósági engedély, illetve vasúthatósági és építési engedély sincs.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesek előterjesztésükben egy új szerződés megkötését indítványozzák. Ennek már részese lenne az I. kerület is, mivel több év után nemrég kiderült, hogy a sikló kerületi tulajdonú földterületet is érint.

Bagdy Gábor (KDNP) és Hutiray Gyula (Fidesz) egyaránt azt vetette fel, miért vesz még mindig részt a projektben a Budapest Gyógyfürdői Zrt., amikor egyértelművé vált, hogy nem érinti a fürdő telkét a sikló építése. Szerintük érdekes a helyzet azáltal, hogy a fürdőcég gyakorlatilag egy pénzügyi befektetőnek tekinthető, miközben a saját pénzügyi helyzete sem éppen a legjobb, ezért is próbál túladni ingatlanokon. Furcsállották azt is, hogy négy évvel az eredeti kezdési határidő után derült ki: az I. kerületnek ingatlantulajdona van a projekthez kapcsolódóan.

Halmágyi Judit (SZDSZ) úgy vélte, hogy a komplexitás miatt fontos a fürdőcég részvétele a projektben, amely szerinte 2010-re meg is valósulhat.

Az új szerződés egyebek közt rögzíti, ha a Rác fürdőnél tervezett parkoló-garázs és a sikló építése 2009. augusztus 31-ig nem kap építési engedélyt, póthatáridőt jelölhetnek meg. Ha ez alatt sem kap engedélyt a projekt, az önkormányzatok jogosultak azonnali hatállyal felmondani a szerződést.
A sikló és a mélygarázs megépítése után az építmények a beruházó Rác Sikló Kft. tulajdonában lesznek. A földhasználati jogért a cég egyszeri 36 millió forintot, illetve földhasználati díjként 50 évig havonta 484 ezer forintot fizetne a fővárosi önkormányzatnak. Az eredeti 2004-es szerződésben a földhasználati jogért 408 millió forintot fizetett volna a beruházó 50 évig. Az első tíz évben havi 300 ezer, a továbbiakban havi 605 ezer forintos részletekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását