2024. május 14. - Bonifác

Betakarták a gleccsert

Több mint másfél méter vastag jégréteget védtek meg az olvadástól milánói tudósok egy négy milliméter vastag anyaggal az Alta Valtellina sírégió egyik gleccserén.
2008. november 26. szerda 23:00 - Hírextra
A 2750 méter magasan elhelyezett óriástakaró május óta védte a jeget az napsugaraktól. Az őszi első hó megérkezése után szedték fel a milánói egyetem munkatársai. Számításaik szerint az Ice Protector fantázianevű anyag révén 1,9 méteres jégréteg menekült meg az olvadástól, a lombardiai Valtellina-völgy pedig 115 köbméter lezúduló olvadékvíztől.

A 150 négyzetméteres takaró anyagköltsége 700 euró (182 ezer forint). Tavasszal újra visszahelyezik, és újabb területeket is bevonnak a kísérletbe. A kutatók szerint az első tavaszi-nyári szezon tapasztalatai arra utalnak, hogy a technológia életképes, és az egész alpesi régióban alkalmazható lenne a gleccserolvadás megfékezésére - számolt be szerdai számában a milánói Corriere della Sera.

Az Alpok vidékére az átlagosnál erősebben hat a globális felmelegedés. A francia Alpokban például a grenoble-i hókutató intézet adatai szerint 1960-tól 2007-ig 64 centiméterrel csökkent a hótakaró átlagos vastagsága, és 1980 óta 1,5-3 Celsius fok közötti mértékben emelkedett a középhőmérséklet.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) elemzése szerint a gleccserek világszerte gyorsuló ütemben olvadnak. Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet. A gleccserolvadási ráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlag 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett. A chilei Echaurren Norte gleccseren kívül egy sincs az egész világon, amelynek vastagodik a jégpáncélja, a leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea pedig egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását