2024. április 19. - Emma

Ünnepségek a költő születésének 125. évfordulóján

Babits Mihály születésének 125. évfordulóján, szerdán Budapest mellett Szekszárdon és Esztergomban is rendeznek megemlékezéseket.
2008. november 25. kedd 20:44 - Hírextra
A fővárosban a Bugát lépcsőnél, a Vérmezőn avatják fel délelőtt Babits Mihály egészalakos bronzszobrát, amely a közelmúltban elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész, Marton László egyik utolsó köztéri alkotása.

Tatabányán délután avatják fel a Széchenyi téren azt a Babits-mellszobrot, amelyet közadakozásból öntettek újra. Az eredeti, 1983-ban felállított mellszobrot ugyanis tavaly januárban színesfémtolvajok ellopták. Az alkotás újraöntésére és felállíttatására az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért elnevezésű civil szervezet és az Esztergomi Művészek Céhe jótékonysági árverésekkel és kulturális rendezvényekkel másfél év alatt 2,4 millió forintot gyűjtött össze.

A mellszobrot az eredeti alkotás készítőjének, Borbás Tibornak a fia, Borbás Márton öntötte újra, aki a szobor fejrészének máig fennmaradt gipszlenyomata alapján dolgozhatott. A Babits-szobrot most csak ideiglenesen helyezik el a Széchenyi téren, később majd a Siszler útnál áll, ahol várhatóan tavasszal készülnek el az útfelújítási munkák.

Szekszárdon, a vármegyeháza dísztermében konferenciát rendeznek a babitsi életműről. Az évforduló alkalmából két könyvet is bemutatnak: Sipos Lajosnak a Babits Kiadó gondozásában megjelent kismonográfiáját és Czakó Sándor fotóriporter Babits utazása Szekszárdon című kötetét.

Ezen a napon nyílik Babits szekszárdi szülőházában egy teljesen új, interaktív elemekkel, audiovizuális térrel, múzeumpedagógiai foglalkoztatóval bővített kiállítás. Az évforduló alkalmából jelenik meg az Édes az otthon című hangoskönyv is, amely a költő húsz versét tartalmazza két szekszárdi előadó, Németh Judit és Orbán György tolmácsolásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását