2024. május 7. - Gizella

Lucrezia Borgia portréjára bukkantak

Az itáliai reneszánsz híres-hírhedt alakjának, Lucrezia Borgiának ritka portréját fedezték fel egy ausztrál galériában.A canberrai National Gallery of Victoria restaurátora, Carl Villis több évi munkával azonosította az 1520 körül festett Ifjú arcképe cím
2008. november 25. kedd 14:37 - Hírextra
Villis szerint a kép, amelyet a galéria 1965-ben vásárolt, Dosso Dossi olasz reneszánsz festő műve, és a ferrarai hercegi család legismertebb nőalakját ábrázolja. A technikai elemzés alapján sikerült kideríteni a művész kilétét, aki a Borgiák szolgálatában állt a 16. század első évtizedeiben. A képről hosszú időn át azt hitték, hogy egy fiatalembert ábrázol, mivel tőrt viselt.

Lucrezia Borgia, a később VI. Sándor néven pápává választott Rodrigo Borgia leánya (1480-1519) férfiakat megszégyenítő bátorságáról, rendkívüli szépségéről és bujaságáról egyaránt elhíresült. A közfelfogásban mindenekelőtt mint nagy intrikus és méregkeverő él. Állítólag ő maga keverte a halálos szereket, amelyeket üreges gyűrűjébe rejtett és alkalmas pillanatban csepegtetett belőlük elemészteni kívánt vendégei italába.

Volt olyan gombából készített mérge, amely csak napokkal a vendég távozása után hatott, így nem gyanakodtak rá. Harminckilenc évesen gyermekágyi lázban halt meg. A 19. századi romantika ismét felfedezte alakját, Victor Hugo drámát, Donizetti operát írt róla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását