2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ-esek népszerűsége csökkren

Az SZDSZ szinte minden újonnan megválasztott elnökének csökkent a népszerűsége megválasztása után a társadalomban, ennek oka az, hogy a szocialista szavazók a későbbiekben rendre elfordultak tőlük - írta az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében a Republi
2008. november 25. kedd 19:05 - Hírextra
Az összegzés szerint a csökkenés folyamatos volt, nem erősödött radikálisan, amikor az SZDSZ elnöke látványosan szembement a szocialistákkal, és nem mérséklődött, vagy nem fordult vissza, amikor a kapcsolatok jobbá váltak. Más pártok szavazói között azonban nem következett be népszerűségük csökkenése.

Példaként hozták fel Kóka Jánost, akinek a népszerűsége elnökké választásakor 70 ponton állt a szocialista szavazók között, egy évvel később viszont már csupán 35 ponton. Fodor Gábor, amikor SZDSZ-elnökké választották, 62 ponttal indult a szocialisták szavazói között, fél évvel később népszerűsége már csak 49 pont volt. Eközben a Fidesz szavazói között őrizte 30 pont körüli támogatottságát, az SZDSZ-szavazók között pedig 10 ponttal javult a megítélése.

Megállapították: ugyanez a jelenség megfigyelhető fordítva is, vagyis az MSZP elnökének népszerűsége az SZDSZ szavazói körében jelentősen csökkent. Miközben miniszterelnökké választásakor Gyurcsány Ferenc még 67 ponton állt az SZDSZ szavazói között, ma csak 27 pontos népszerűségnek örvend. A kormányfő így ma népszerűtlenebb a liberálisok között, mint Fodor Gábor a Fidesz szavazótáborában - tették hozzá.

A Republikon Intézet liberális, pártpolitikától független, piaci alapon működő politikai-kommunikációs szervezet, amely politikai elemzéssel és tanácsadással, közpolitikai tartalmak kidolgozásával és politikai kommunikációval foglalkozik. Létrejöttének célja, hogy a liberális gondolkodók, elemzők, értelmiségiek központi műhelyeként működjön, teret adva az innovatív közpolitikai törekvéseknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását