2024. május 5. - Györgyi

A MESZK közvetítene az egészségügyi és a munkaügyi tárca között

Közvetítő szerepet szeretne betölteni az egészségügyi és a munkaügyi tárca között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), mert aggályosnak tartja, hogy az egészségügyi dolgozók nagy számban hagyják el kényszerűségből a pályát - mondta Csák Réka
2008. november 25. kedd 18:19 - Hírextra
A főtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy tavaly 5-6 ezer szakdolgozó hagyta el a pályát, ugyanakkor bizonyos területeken - például a kórházakban - komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Szerinte vannak olyanok, akik megfelelő támogatással szívesen visszatérnének szakmájukhoz.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke elmondta, hogy évente országosan 1200-1400 dolgozó megy nyugdíjba az ápolás területéről, ezzel szemben 300-350 pályakezdő lép be a rendszerbe. A pályakezdők számának mélypontja 2010-re várható, akkor mindössze 150-200 ápoló végez majd az iskolákban.

Felhívta a figyelmet arra: a költségvetési intézmények üres álláshelyeinek ötven százaléka az egészségügy területén vár betöltésre - ez 5000-5500 üres állást jelent.

A kamara elnöke szerint ahhoz, hogy az optimális betegellátást biztosítani lehessen, több emberre lenne szükség. A MESZK célja az, hogy kommunikációt folytasson az egészségügyi szakágazaton és minisztériumon kívül a szociális és munkaügyi tárcával is, mert úgy látja: az ottani adatok nem mindig felelnek meg a valóságnak.

Balogh Zoltán jó lehetőségnek tartja Székely Tamás egészségügyi miniszter azon felvetését, amely szerint az egészségügyi területet is bevonnák a közmunka-programokba, de hangsúlyozta, hogy ezeknek az embereknek a kiválasztása és kisegítő személyzetként történő alkalmazása megfelelő szabályozás mellett kell, hogy történjen.

Csák Réka főtitkár szerint a jelenlegi szakképzés nem felel meg a piaci igényeknek. Mint mondta, szeretnék hivatalos formában átadni az adatokat, amelyek alapján befolyásolható lenne a képzési és támogatási rendszer.

Kitért arra, hogy a képzés ellentmondásai nemcsak az egészségügyi ellátórendszer problémái, hanem azoké is, akiket olyan szakmára képeztek ki, amellyel nem tudnak elhelyezkedni. Példaként említette az államilag támogatott gyógyszertári asszisztensi és a mentőápolói képzést. Az előbbit 400-an végezték el tavaly, az utóbbi keretében pedig 180 ember szerzett képesítést, holott ezen a területen is elbocsátások zajlanak.

Csák Réka hozzátette: kevésbé támogatják azokat a képesítéseket, amelyekre valóban szükség lenne, ilyen a rehabilitáció, a sürgősségi ellátás, az onkológia és a pszichiátria területén szerezhető szakápolói képesítés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását