2024. május 9. - Gergely

Támogatják a képviselők megadóztatását

A Fidesz és a KDNP támogatja a képviselői költségtérítés 15 százalékos megadóztatásáról szóló szocialista indítványt, ugyanakkor kezdeményezi, hogy házszabálytól eltéréssel még hétfőn tárgyalja az Országgyűlés azt a két fideszes javaslatot, amely csökkent
2008. november 24. hétfő 11:55 - Hírextra
Navracsics Tibor szerint, ha a szocialisták végül névszerinti szavazást kérnek a képviselői költségtérítés megadóztatásáról, a Fidesz és a KDNP akkor is igennel fog szavazni.

A két ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem elégséges a képviselői költségtérítés adóztatása, több lépéssel kellene megalapozni a takarékosságot. Ezért a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen kezdeményezik, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyaljon az Országgyűlés két fideszes javaslatot is.

Az egyik az állami vagyonról szóló törvényt módosítja. Ennek lényege, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek jelenleg héttagú igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait háromfősre szűkítenék, a tagok a javadalmazása pedig nem lehetne több a havi bruttó átlagkeresetnél.
A Fidesz másik javaslata a 2002-es szintre állítaná vissza a szakállamtitkárok, államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Ezt a törvénymódosítást eredetileg még 2006-ban kezdeményezték.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: ha a szocialisták is komolyan veszik az állami takarékosságot, akkor lehetővé teszik, hogy még hétfőn tárgyaljon ezekről a parlament.

A Fidesz és a KDNP a költségvetést megalapozó törvények közül kikéri a 13. havi nyugdíj módosítását, amelyről a névszerinti szavazást kérnek kedden, és nemmel szavaznak majd - mondta Navracsics Tibor.

A frakcióvezető elmondta azt is, hogy ismét kezdeményezik a kisebb parlamentről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslat napirendre vételét. Hozzátette: remélik, hogy a szocialisták ehhez is hozzájárulnak, ha komolyan gondolják a takarékosságot.

Az MDF adójavaslataira vonatkozó kérdésre Navracsics Tibor azt mondta: minden olyan adócsökkentést támogatnak, amely könnyebbséget jelent társadalomnak és a gazdaságnak, ha az MDF kezdeményezése ilyen, akkor támogatni fogják.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ valószínűleg megszavazza költségvetést, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: azt lehet látni, hogy az SZDSZ akkor mindig nagyon bátor, amikor nem pénzről és nem pozícióról van szó, amikor azonban igen, akkor általában "szépen, csendben besorolnak kormánypárt mögé". Most is ez történt - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Fidesz és a KDNP december 8-i frakciószövetségi ülésén alakítja ki álláspontját a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Máriáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását