2024. április 20. - Tivadar

Négytusa, vagy amit akartok

Pentathlon. Magyarul öttusa. Nem három, nem négy, még csak nem is hat, hanem öt tusából áll. Azaz állt eddig. Guatemalában a sportág fejesei ugyanis eldöntötték, hogy változtatnak: összevonják a futást és az úszást, melytől a sportág népszerűsödését várjá
2008. november 24. hétfő 18:59 - Gedei Szilárd
Nem egyszerű az öttusa helyzete, annyi szent. Amikor Pierre de Coubertin báró annak idején kitalálta ezt a sajátos összetételű sportot, még nem sejthette, hogy bizony szeretett öttusája nagy bajba kerül a sport modernizációjával, örökös fejlődésével. Erről a sportágról ugyanis el lehet mondani, hogy roppant érdekes, azt is, hogy ragaszkodik a hagyományokhoz, de azt, hogy idomulna a fejlődő technikához, a fejlődő igényekhez aligha.

Horváth Viktor bizakodik
Sohasem versenyeztem biatlonszerűen, át kell szerveznünk az edzésprogramokat. A trénerek sem készültek fel erre a váltásra, futás közben időnként alighanem beszaladunk majd a fehérvári folyosókon a lőtérre - nyilatkozta a sportnapilapban a 2007-es világbajnok Horváth Viktor a szabálymódosításról.
Persze az, hogy az öttusa nézhetetlen sportág, csak a legelvetemültebbek mondják ki nyíltan, abban azonban igazuk van, hogy valóban nehezen közvetíthető televízióban és rádióban. Az a sport pedig, amelyik nem televízióbarát két dolgot tehet: vagy nagy változásokkal azzá próbál válni, vagy lehúzza a rolót. Mit is tehettek volna a nemzetközi öttusa elöljárói, ha már szeretett sportágukat az olimpiáról való kizárással is fenyegetik, és évről évre egyre kevesebb szurkolót érdekelnek a versenyek? Vagy nem is erről van szó elsősorban?

- Volt három nagyon látványos verseny a közelmúltban. A berlini vébé 2007-ben, a budapesti 2008-ban és a 2006-os budakalászi Európa-bajnokság - valamint a pekingi olimpia is látványos volt a maga hiányosságai mellett -, iszonyatosan izgalmas futásokkal a végén. A többi szám is megfelelően izgalmas volt és jól közvetíthető - cáfolta meg a nehezen megcáfolhatót Pálvölgyi Miklós öttusa szövetségi kapitány a Hírextrának. Azaz szerinte nem is annyira nézhetetlen a sportág.

- Annyi haszna azonban ennek a döntésnek is volt, hogy a lovaglás sorrendjének megfordításával az utolsó három számot egy időben, egy blokkban is lehet közvetíteni. Az azonban kérdéses, hogy az ilyen formában rendezett versenyeknek lesz-e olyan sportértéke, hogy az izgalmat okoz, vagy jelentős módosítgatásokat kell még végrehajtani rajta - tudtuk meg a kapitánytól, aki azt is megosztotta a Hírextrával, hogy szerinte ha a feltaláló hajlamú emberek ennyi energiát fektettek volna a marketingbe és a reklámkörnyezetbe, mint a változtatás melletti lobbiba, akkor bizony az is elegendő lett volna ahhoz, hogy az öttusa népszerűbb legyen.

Vörös Zsuzsa is ellene volt
Nagyon nem örülök a döntésnek - mondta el az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna. - Mi eleve ellene voltunk, aláírási akciók is szerveződtek, leginkább az angolok voltak aktívak, és sokakat maguk mögé is tudtak állítani, ezért nem is igazán értem, hogyan tudott kijönni a kétharmados szavazati arány. Nem túl jó, hogy így alakultak a dolgok, de ha valaki folytatni akarja a versenyzést, annak ehhez az új rendszerhez kell hozzászoknia - tette hozzá Vörös. (MTI)
Klaus Schormann német elnök vezetésével azonban keresztülvitték a döntés, hogy változtatni kell, mégpedig a szabályokon (az öttusa történetének eddigi szabályváltozásairól ide kattintva olvashatnak). Innentől kezdve pedig az a legnagyobb kérdés, hogy vajon mely nemzet versenyzőinek tesz majd jót a változás, kik fognak a leggyorsabban és legjobban alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz.

- Azt gondolom, hogy mi magyarok ugyanolyan eredményesek leszünk, végül is ugyanazok maradnak a versenyszámok, csak más körülmények között - osztotta meg velünk nyugalmát Pálvölgyi. - Az viszont komoly szakmai problémát jelent, hogy miként lehet majd összekapcsolni a futást és a lövészetet. Az a legnagyobb baj, hogy nagyon aránytalan a két szám közötti értékelés. A magyar versenyzők azonban minden bizonnyal föl fogják ezt tudni dolgozni. Persze egyáltalán nem örülünk ennek a változásnak, lobbiztunk is keményen ellene - tette hozzá a magyar szakember.

Azaz egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki számára lesz kedvező a biatlonra hajazó változás és kinek fog problémát okozni. A Hírextra által megkérdezett szakemberek azonban egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a jó futóknak több mint valószínű, hogy előnyt jelent majd. A futásnak ugyanis a jelenlegi felállásban elég jelentős a szerepe, tehát a jó futók talán jobban fogják tolerálni a dolgot, hogy futás közben meg kell majd állni és föl kell emelni a pisztolyt. Ezek persze csak találgatások, ugyanis eredményeink még nincsenek az új felállásban rendezett versenyekről, tesztekkel még nem rendelkezünk.

Az öttusa nagy reformerei azonban - mintegy a pániktól tartva - azért nyitva hagytak egy kiskaput: ha nem válik be a változás, visszakozhatnak.

Mi lesz itt?!
Az első kétezer méter során valószínűleg célszerű gazdálkodni az erővel, s csak ha az összes lövésen túl van az ember, akkor érdemes mindent beleadni - mondta el Horváth Viktor, megemlítve, hogy pillanatnyilag azt sem tudja, időbüntetést kapnak-e a pontatlanul lövők, vagy ráadásköröket kell teljesíteniük. - Azzal, hogy a korábbiaktól eltérően a lovaglás végén következnének a két szám után élen állók, éppen őket sújtanák, mert kevesebb idejük lenne a pihenésre a futás megkezdése előtt - tette hozzá a harmincéves magyar klasszis. (MTI)
- Úgy tudom, hogy van egy olyan kongresszusi határozat, hogy bármikor visszatérhetünk az eredeti szabályrendszerhez, mert bizony a versenyzők körében is elég nagy ellenállás volt - mondta Pálvölgyi. - Ha komolyan gondolták ezt a változtatást, akkor jobban elő kellett volna készíteni. Bele kellett volna vonni azokat az embereket is - a versenyzőket és az edzőket - akik minden versenyen ott vannak, akik értenek is az öttusához. Akik ugyanis ezt a döntést meghozták, azok kívülállók, vagy legalábbis félig-meddig kívülállók - jelentette ki a szövetségi kapitány.

Egyes vélemények szerint egyébként ez az egész változtatós-megszavazós történet is a sportág marketingjét szolgálta, ezzel azonban a magyarok nem értenek egyet. - Nem tesz ez jót az öttusának. Egyetlen egy sportágnak sem tesz ugyanis jót, ha veszít a tradícióiból. Nézzük meg például a labdarúgást! Miért is tud annyira népszerű lenni? Mert alig változtattak valamit a szabályokon száz év alatt - hívta fel a figyelmet a magyar kapitány az összefüggésekre.

Ha már azonban példálódzunk, nézzük a birkózást: a kötöttfogásban kis túlzással feldobnak egy forintot és az dönti el, ki megy tovább. A birkózás kötött ága tehát egyértelműen veszített a változtatásokkal, sőt röhejessé vált az egész sportág.

Ez az, amit szeretnének elkerülni az öttusa vezetői, csak nem biztos, hogy az ilyen erőltetett szabálymódosításokkal fog sikerülni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását