2024. április 27. - Zita

Napirend előtt

A szocialisták ismét hazudtak, most a nyugdíjasoknak; arra készülnek, hogy elvegyék tőlük a 13. havi nyugdíjat - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.
2008. november 24. hétfő 15:18 - Hírextra
Védhetetlen és erkölcstelen az a politika, amely a nyugdíjasoktól a megélhetést jelentő tízezer forintokat veszi el, közben másodállásban, különböző igazgatóságokban és felügyelőbizottságokban ülő állami vezetők háborítatlanul vesznek fel százezreket, milliókat havonta - mondta az ellenzéki politikus.

Utalt arra, hogy a parlament kedden szavaz a kormány előterjesztése alapján "a 13. havi nyugdíjnak az elvételéről és a csökkentéséről", pedig nem a nyugdíjasok, hanem a kormány tehet arról, hogy ide jutott az ország.

Pelczné Gáll Ildikó közölte: kezdeményezték, hogy csökkentsék az állami cégek igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagjainak számát és a fizetésüket. Hozzátette: azt is javasolták, hogy a 13. havi nyugdíj elvételéről történő szavazás előtt döntsenek erről az előterjesztésről, illetve a miniszteri fizetések 2002-es szinten való visszaállításáról.

Az ellenzéki képviselő felszólalására egyetlen kormánytag sem válaszolt.Kökény Mihály (MSZP) szerint a magánszektor jelenléte az egészségügyben megkérdőjelezhetetlen, Egerben sem szép ígéretekre írtak ki pályázatot a kórház működtetésének eladásakor.

A Heves megyei önkormányzat azért döntött magánbefektető bevonásáról a kórház működtetésébe, hogy a lakosoknak jobb színvonalú és biztonságos egészségügyi ellátást teremtsen, illetve régóta halasztott fejlesztéseket valósítson meg - vélekedett.

A kormánypárti képviselő azt kérdezte, mi a baj Egerrel. Hozzátette: számos más magáncég működtet kórházakat az országban, és azokban a jobboldali vezetésű önkormányzatok sem sérelmezik a magánbefektető jelenlétét.

Székely Tamás egészségügyi miniszter erre válaszolva azt mondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) kiterjesztett ellenőrzést kell folytatnia az egri intézményben kilencven napon belül, azután kellene visszatérni arra, hogy a működés feltételei biztosítottak-e vagy sem.

A szakminiszter szerint az egészségügy területén 30 százalékra tehető a magánbefektetők részesedése, és ez arány egyre inkább nő.Herényi Károly (MDF) arra kérte a frakciókat, hogy támogassák az örökösödési illeték eltörlését 20 millió forintos értékhatárig kedden az Országgyűlésben az adótörvények módosításakor.

Utalt arra, hogy az MDF közel 5 éve kezdeményezte ennek a rendkívül igazságtalan adónemnek az eltörlését.Veres János pénzügyminiszter válaszában azt mondta, hogy nem minden esetben törlik el az illetéket, hanem differenciáltan, bizonyos értékhatáron belül, meghatározott rokonsági fok esetében és meghatározott sorrendben.

Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke megemlékezett a múlt héten elhunyt Bogdán Emil volt országgyűlési képviselőről, a MIÉP egyik alapítójáról.

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány szociálpolitikája munkakerülésre, családpolitikája pedig megélhetési gyermekvállalásra ösztönöz. Szerinte a polgári kormány szociálpolitikája ezzel szemben megtette az első lépéseket az önerő megmozdításához, és munkajövedelemhez, iskolalátogatáshoz kötött bizonyos támogatásokat.

Az Orbán-kormány szociális és családügyi minisztere közölte: ma a kormány munkáról beszél, és abba az irányba fordul, amely miatt korábban a Fideszt gyalázták. Hangsúlyozta: a jó szociálpolitikának biztos eszmei alapokon és hiteles társadalmi képen kell nyugodnia, a válság szociális kihívásaira pedig megfelelő választ kell adni, nem a kisemberekkel kell megfizettetni a válság számláját. Az ellenzéki politikus a munkanélküliség növekedésének megakadályozását nevezte a legfontosabb feladatnak, és remélte, hogy a kabinet nem "kormánybarát" vállalkozásokat fog támogatni, hanem hatékonyan költi el az erre szánt pénzeket.

Gusztos Péter (SZDSZ) napirend előtt a romák elleni támadásokról beszélt. Mint mondta, azt még nem lehet biztosan tudni, hogy milyen okok állnak az események mögött, de az biztos, hogy minden esetben cigányokat támadtak meg. Hangsúlyozta: nem szabad azonnal kijelenteni, hogy biztosan rasszista indokok állnak a háttérben, de még nagyobb hiba lenne "csuklóból elutasítani", hogy rasszista okok is szerepet játszanak a történtekben.

Szerinte a militáns magyar szélsőjobb a romák elleni gyűlöletet terjeszti. Gusztos Péter szerint fontos, hogy a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel az esetek kivizsgálására. Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára szintén azt mondta, hogy korai lenne minősíteni az indokokat, és egyetértett abban, hogy a rendőrség mindent megtesz az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. november 29. 05:14
Pelikán j.-nek:azt hiszed,ha valaki látja és birálni meri a Fideszt,az mindjárt kommunista?Próbálj érvelni és nem gyűlölködni,no persze ehhez gondolkodni kéne és fel kellene készülnöd a cáfolatra.Tények tények maradnak,ez nem érzelmi kérdés...!
Pelikán József
2008. november 25. 20:27
ó, te véresszájú kommunista... ('harapova a veszett kutya?) :)
sharapova2008
2008. november 25. 12:41
A mai napon lebukott a nagypofájú Pelczné:a Parlamentben fel sem merült ,hogy "elvegyék a 13. havi nyugdijakat,megszavazták a 80 ezer Ft-os plafont és azt,hogy a 13.havi nyugdij csak 62 év,vagyis a nyugdijkorhatár fölött jár.Legalább bocsánatot kérne ez a hazug "képviselőnő",ez nem stilusa a FideSS-nak...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását