2024. május 16. - Mózes, Botond

Napelem a temetőben

A városi temető kriptáinak tetején elhelyezett napelemek termelik az energiát a spanyolországi Santa Colomában.A Barcelona melletti város temetőjében összesen 462 napelemet szereltek a síremlékek tetejére.
2008. november 24. hétfő 16:08 - Hírextra
A telep hatvan háztartás éves energiaszükségletét fedezi a 124 ezer lakosú hegyvidéki városban, amelynek területe mindössze másfél négyzetkilométer, és olyan sűrűn beépített, hogy napelemfarmnak alkalmas lapos, nyílt terület nem maradt máshol, csak a temetőben.

A hosszú falakra emlékeztető kriptákban egymás felett öt koporsó nyugszik. Előttük művirágcsokrok virítanak. Az építmények tetejére szerelt napelemeket dél felé tájolták, és olyan szögbe állították, hogy a temetőlátogatók szinte semmit nem látnak belőlük. Ennek ellenére nehéz volt eladni az ötletet. "Az első reakció az volt, hogy +ezek őrültek+, meg hogy +micsoda tiszteletlenség a halottakkal szemben+" - mondta Antoni Fogue, a városi tanács tagja, a napelemprojekt motorja.

Az önkormányzat és a temető vezetői felvilágosító, tudatformáló kampányt indítottak, és végül sikerült meggyőzni a közösséget, hogy a környezetbarát energiatermelés is az ősök előtti tisztelet egy formája - mondta Esteve Serret, a múlt héten felavatott temetői telepet üzemeltető Conste-Live Energy igazgatója.

A temetőben 57 ezer ember maradványai nyugszanak. Területének kevesebb mint öt százalékát fedi a 720 ezer eurós (186 millió forint) befektetéssel létrehozott napelemfarm, amely évente 62 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a környezetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását