2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sarkozy nem akar turistarezervátumot

Franciaországnak továbbra is gépkocsikat, hajókat, vonatokat és repülőgépeket kell gyártania, nem válhat turistarezervátummá - mondta Nicolas Sarkozy a francia ipar helyzetével foglalkozó beszédében.
2008. november 22. szombat 08:53 - Hírextra
Amint arról korábban beszámoltunk, az államfő azt is bejelentette, hogy a francia ipar támogatására szuverén vagyonalapot hoztak létre, melynek 20 milliárd euró áll rendelkezésére, és amelynek fő célja, hogy pénzt biztosítson a stratégiai fontosságú vállalatok számára, illetve, hogy megvédje azokat a válságot kihasználni akaró "ragadozó befektetőktől". A köztársasági elnök kilátásba helyezte: amennyiben a "Franciaország gazdasági történetében eddig példa nélküli struktúra" jól működik, úgy az állam további pénzeket folyósít számára.

Nicolas Sarkozy beszédét erős várakozás előzte meg, hiszen a legjelentősebb francia cégek egymás után jelentik be a tömeges elbocsátásokat, az ideiglenes vagy végleges gyárbezárásokat. Az egyik legnagyobb francia cég, a Renault autógyártó például még szeptemberben jelezte, hogy a gazdasági válság miatt 4 ezer dogozójának elbocsátását tervezi, két napja pedig bejelentette: 25 százalékkal csökkenti termelését az utolsó negyedévben, munkásait pedig többhetes kényszerszabadságra küldi.

A sort csütörtökön a másik jelentős autógyártó, a Peugeot-Citroën folytatta, közölve, hogy több mint 3500 alkalmazottjától kíván megválni, a Magyarországon is jelen lévő holland Unilever pedig bejelentette: bezárja Dijonban a legendás mustárgyárat, ami közel 300 munkahely megszűnését jelenti.

Nicolas Sarkozy beszédében úgy fogalmazott: az állam további erőteljes lépésekre készül az ipar védelmére, szerinte ugyanis egy olyan országnak, amely elvesztette ipari termelését, azzal kell számolnia, hogy hamarosan szolgáltatóipara is távozik.

Az egyik stratégiai francia cégbe máris 85 millió eurót - azaz közel 23 milliárd forintot - invesztáló szuverén vagyonalap tevékenységéről a köztársasági elnök azt mondta: azzal az államnak nem célja az életképtelen vállalatok támogatása, mint ahogy az sem, hogy túl sokáig őrizze egy adott vállalat részvényeit.

Mindezek mellett Nicolas Sarkozy bejelentette: a válságkezelés további állomását egy átfogó infrastruktúra-fejlesztési terv fogja jelenteni, amelyen a kormány jelenleg is dolgozik, és a növekedés megindulását célozzák a fenntartható fejlődést szolgáló konkrét intézkedések is, melyeket rövidesen ismertetni fognak.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását