2024. április 25. - Márk

Kortárs Zenei Napok Szegeden

Ősbemutatóval, kórus- és kamarahangversennyel, valamint fiatal zeneszerzők estjével is várják hétfőtől csütörtökig a 38. alkalommal megrendezett Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden a közönséget.
2008. november 22. szombat 13:47 - Hírextra
Mint azt Hollós Máté, a szervező Vántus István Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, a hagyományoknak megfelelően a fesztivál nyitónapján, hétfőn egy zeneszerzővel ismerkedhet a Somogyi-könyvtár közönsége: idén Dukay Barnabás nézeteiből és alkotásaiból kaphatnak ízelítőt. Az ő egyik kompozíciója elhangzik a hétfő esti hangversenyen is, amelyen Kocsár Miklós, Madarász Iván és Sugár Miklós alkotásai mellett Balassa Sándor Nyitány és jelenetek című művének ősbemutatóját játssza a Weninger Richárd vezényelte Weiner Kamarazenekar.

A Szegedhez kötődő jeles művészeket középpontba állító sorozatban idén Maczák János és vendégei játszanak hét szerző klarinétműveiből kedden. A Somogyi-könyvtárban megrendezett Zenei album sorozatban pedig ezúttal Szőllősy András portréja rajzolódik ki. Kórus-és kamarahangverseny zárja a harmadik napot, ezen köszöntik a 60 esztendős Huszár Lajost, aki a közelmúltig Szegeden élt és tanított. Az eseménysorozat csütörtökön ér véget a Fiatal zeneszerzők estjével, amelyen a Vántus István Társaság és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete által meghirdetett zeneszerző verseny díjnyertes művei mellett még néhány, a zsűri által kiválasztott kompozíció szólal meg.

Hollós Máté külön kiemelte a koncertsorozat pedagógiai vonulatát: a Szegedi Tudományegyetem ének-zene tanszéke zongoradarabokat és dalokat visz közönség elé a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Hangcsoportok című matinéján, míg a zeneiskolás korosztály a Törpék és óriások délutánján ad számot az utóbbi évtizedek és a jelen zeneszerzőinek munkásságában szerzett jártasságról délelőttönként, illetve délután.

A Vántus István Kortárszenei Napok elődjét, a Mai Magyar Zene Hetét 1971-ben hívta életre Vántus István Erkel-díjas zeneszerző; a kortárszenei koncertsorozat egy bő évtizede viseli az alapító nevét.

Vántus István 1935-ben született Vaján; 1953-55 között Debrecenben, majd 1955-60 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. A következő hat évben Szegeden volt zenetanár, majd a Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának főiskolai tanára lett. Két operát, több zenekari darabot, kantátát, dalt és kórusművet írt. Hangcsoportok című kórusművének debreceni ősbemutatóján érte a halál 1992. július 9-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását