2024. május 2. - Zsigmond

Osztapenko helyére tör a védőszent

Szent Kristóf, az utazók védőszentje szobrának felállítását kezdeményezte Gyorgyevics Miklós (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a korábbi Osztapenko kapitányt ábrázoló alkotás helyén. Újbuda képviselő-testülete - bár előzőleg támogatta a kezdeményezést
2008. november 21. péntek 07:10 - Hírextra
Osztapenko kapitány szobra mély nyomokat hagyott egy nemzedék emlékezetében - mondta el Gyorgyevics Miklós az MTI-nek, hozzátéve: a szobor még a városi folklórnak is a részévé vált, egy várhatóan sohasem bekövetkező esemény érzékeltetésének gyakran használt fordulatává vált. Ha ilyesmit akartak kifejezni az emberek, akkor azt mondták: "Majd ha Osztapenko lépést vált!"

Az emlékmű kiemelkedő helyen állt, mellette haladt el az utazó a Balaton vagy Bécs felé tartva. Gyorgyevics Miklós szerint ezért számosan úgy érzik, hogy szerencsés lenne ismét egy köztéri alkotást elhelyezni itt.

A Kelenföldi pályaudvar korszerűsítése, az Őrmezőn létesülő metróállomás, és egyéb fejlesztés nem teszi könnyű feladattá a szobor konkrét helyének kijelölését. Gyorgyevics Miklós szerint a szakértők által majdan kiírandó pályázatnak ezzel a körülménnyel feltétlenül számolnia kell.

Az ötlet, hogy a volt Osztapenko emlékmű helyére Szent Kristóf szobrot állítsanak, először az 1990-es évek elején, többek között Varga Imre szobrászművész elképzelése alapján kerül szóba.

A XI. kerületi önkormányzat kulturális bizottsága 1999-ben már javasolta egy nyilvános pályázat kiírását a szobor tervezésére, de erre akkor nem került sor. Az Értékmegőrzők Szentimrevárosi Egyesületének kérésére Gyorgyevics Miklós önkormányzati képviselő 2008 tavaszán ismét kezdeményezte a Szent Kristóf szobor felállítását.

Újbuda Önkormányzata 2008 júliusában szakvéleményt kért a Budapest Galériától e kérdésről. A galéria 2008 szeptemberében rövid tanulmányban foglalta össze legfontosabb ajánlásait. Újbuda képviselő-testülete 2008 októberi ülésén a képviselő javaslatára a költségvetésben hárommillió forintot hagyott jóvá a Szent Kristóf szobor előkészítésének költségeire.

A kora középkori legendák közkedvelt szentje, az óriási termetű Kristóf egy vad folyón segítette az arra járó zarándokok átkelését, s egy alkalommal, gyermek képében, Krisztust vitte át a túlpartra. A képzőművészetben többnyire ezt a jelenetet használják fel Szent Kristóf megjelenítésére.

Osztapenko kapitány 1944. december 29-én a főváros körül állomásozó szovjet csapatok követe volt, s Malinovszkij marsall üzenetét vitte a német katonai parancsnokságára. Miután az üzenetet átadta, a szovjet csapatokhoz visszatérőben életét vesztette.

Osztapenko kapitány emlékműve Kerényi Jenő alkotása, s ma Budapesten, a Nagytétényi úti Szoborparkban áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását