2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem zárják be a szegregált iskolát

Kaposvár önkormányzata nem zárja be a jogvédők által szegregáltnak mondott iskoláját; a város polgármestere a Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettesével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón leszögezte: nemcsak az önkormányzat, hanem
2008. november 21. péntek 12:49 - Hírextra
Szita Károly (Fidesz) hangsúlyozta, az iskola sikeresen működik, felszereltsége átlagon felüli, és a szülők is egyértelműen amellett vannak, hogy az önkormányzat ne engedje bezárni az iskolát.
Utalva arra, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szegregáció miatt beperelte az önkormányzatot, a polgármester azt mondta: bízik abban, hogy igazságos döntést hoz a bíróság, és nekik, az önkormányzatnak ad igazat.

Boti Tiborné, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese arról számolt be: a településrész lakosai aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak érdekében, hogy az önkormányzat utasítsa vissza a Pécsi utcai Általános Iskola megszüntetésére vonatkozó javaslatokat. Az aláírásgyűjtő ívet 215-en írták alá - közölte. Hozzátette: a szülők tudják, hogy szabad az iskolaválasztás, de nem akarják máshova vinni a gyerekeket.


A kaposvári iskola ügyében az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány fordult a Somogy Megyei Bírósághoz, keresetében azt kérve: a bíróság állapítsa meg a kaposvári Pécsi utcai iskolába járó roma gyerekek jogellenes elkülönítését, hátrányos megkülönböztetését, továbbá kötelezze a fenntartót a szegregáció megszüntetésére és a roma diákok integrált oktatására.
A polgári per első tárgyalásán - október 20-án - mind a felperes, mind pedig az alperes kaposvári önkormányzat jogi képviselője feltartotta álláspontját.

A felperes szerint a város önkormányzata jogellenesen elkülöníti a cigány gyerekeket - az iskola 173 tanulójának 85 százaléka roma -, ezért "látható határidőn belül" szükségesnek tartja a fenntartásában működtetett oktatási intézmény megszüntetését, az ott tanuló gyerekek integrálását a város más iskoláiba.

Az alperes vitatta a jogellenességet, hangsúlyozva: az önkormányzat nem érdekelt az iskola megszüntetésében, mert "az nem szolgálná az ott élők érdekeit".

A bíróság a tárgyalást elhalasztotta, egyúttal 15 napon belül mind a két féltől újabb, álláspontjukat bizonyító adatok beadását kérte. Az újabb tárgyalást november 26-ára tűzték ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását