2024. május 21. - Konstantin

Javaslatok pazarlás elen

A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy csökkentsék az állami cégek felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak létszámát és javadalmazását - jelentette be Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapest
2008. november 21. péntek 12:05 - Hírextra
A javaslat szerint három-három főre kell csökkenteni a nagy állami cégek igazgatóságainak és felügyelőbizottságainak létszámát, az ezekben helyet foglalók fizetését pedig a mindenkori átlagbér szintjére kell csökkenteni. A Répássy Róbert és Varga Mihály Fidesz-alelnök által jegyzett előterjesztést pénteken nyújtják be.

"Tűrhetetlen, hogy amíg a kormány a nyugdíjasok zsebében kotorászik és befagyasztja a közalkalmazotti béreket, közben az állami cégek tisztségviselői súlyos százezreket, bizonyos esetekben milliókat tesznek zsebre havonta" - fogalmazott Répássy Róbert. Mint mondta, teljesen felesleges, hogy nyolcan-tízen ücsörögjenek a gyakran milliárdos veszteséget termelő állami cégek igazgatóságaiban, felügyelőbizottságaiban.

Úgy vélte, javaslatukkal éves szinten egymilliárd forintot lehetne megtakarítani. "Manapság ilyen összegek megtakarítása is indokolt" - fűzte hozzá.

A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai az átlagbérhez hasonló díjazást kapnak, holott ezek a tagok nem főállásban, hanem mellékállásban látják el feladatukat. Répássy Róbert szerint nem mellékes szempont az sem, hogy ezekre a posztokra sok esetben politikai szempontok alapján nevezték ki az embereket.
Megengedhetetlen, hogy ilyen megszorítások mellett a politikai klientúra gazdagodjon, miközben a nyugdíjasoknak, a közszolgálatban dolgozóknak jelentős reáljövedelem csökkenést kell elszenvedniük - hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt ígérte, hogy a megszorításokkal párhuzamosan leállítják a felesleges kormányzati kiadásokat, de - fejtette ki - mind a kommunikációs, mind a luxuskiadások, például Gyurcsány Ferenc különgéppel utazásai változatlanul megmaradtak.

Répássy Róbert arra is kitért, hogy kezdeményezik a törvényjavaslat sürgős tárgyalását, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek nyolc napon belül döntenie kell arról, megkezdődjön-e az előterjesztés vitája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását