2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vita a mezőgazdasági támogatásokról

Az elektronikus támogatásigénylés kötelezővé tételét kifogásolták leginkább a képviselők a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény javaslat keddi
2008. november 19. szerda 03:37 - Hírextra
Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: a törvény 2007-es törvény hatálybalépése óta a végrehajtás során felmerülő számos kérdés indokolja a szabályozás pontosítását. A törvény módosításának egyik legfontosabb oka azonban a kölcsönös megfeleltetés bevezetéséhez szükséges intézményi háttér biztosítása - tette hozzá a politikus.

A kölcsönös megfeleltetés az egyes közösségi mezőgazdasági támogatások teljes összegéhez való hozzájutáshoz betartandó egységes szakmai előírások és követelmények összessége, illetve az ezekhez kapcsolódó ellenőrzési és szankciórendszer - mondta a politikus.

Ennek érdekében létre kell hozni az úgynevezett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszert. A módosítás emellett kötelező jelleggel írja elő a kérelmek elektronikus úton történő benyújtását - tette hozzá.

Gőgös Zoltán szerint a végrehajtási tapasztalatok alapján jelentősen egyszerűsödik a mezőgazdasági vagyoni értékű jogokhoz kapcsolódó szabályozás, a jövőben nem lesz szükség hatósági jóváhagyásra a szerződés érvényességéhez, bővül a jogutódláshoz kapcsolódó rendelkezések köre.

Bedő Tamás szocialista politikus felszólalásában kiemelte: új fogalmak jelennek meg a módosításban, ami újfajta gondolkodásmódot is követel majd a gazdálkodóktól. Ilyen például a gondatlanság esetére kilátásba helyezett szankció, de a bírságot talán csökkenteni kellene - mondta a képviselő.

A politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy megvan-e az informatikai háttere az elektronikus adatbenyújtásnak.A törvényjavaslat általános vitára alkalmas - jelentette ki Bedő Tamás.Demendi László (MSZP) hangsúlyozta: a szabályok "rendbetétele" a gazdák érdekében történik.

Az ügyfél-nyilvántartási rendszer átalakítása segíti valamennyi ágazati szereplőt. A rendszert naprakészen lehet tartani, ez segítheti a döntéshozók munkáját is. Az is kötelező uniós követelmény, hogy naprakész adatok legyenek az intervenciós rendszerről - fűzte hozzá.
Demendi László szerint nem kell megijedni az elektronikus ügyintézéstől, a feltételek megteremthetők, megfelelő az intézményrendszer.

Velkey Gábor (SZDSZ) úgy vélte, hogy progresszív irány az informatikai rendszerek egyre szélesebb használata és az ellenőrzés rendszerének kiterjesztése. Ez a két irány nélkülözhetetlen akkor, ha Magyarország meg akar felelni a közösségi előírásoknak. Az elektronikus ügyintézés növelheti a hatékonyságot, csökkentheti a bürokráciát - fűzte hozzá.

A politikus hozzátette: vannak dilemmái a bázis-meghatározásokkal kapcsolatban. Az egységes mezőgazdasági törvény jövőjétől függetlenül szükség van ennek a törvénynek az elemeire.
A lépések fontosak és helyesek, az irányok támogathatóak - mutatott rá.Kékkői Zoltán (Fidesz) felszólalásában kiemelte, hogy jobb lett volna egy új törvény hozni, mint a régit foldozgatni.

Bizonytalan az egységes agrártámogatási rendszer, az SPS 2009-es bevezetése is - mutatott rá.
Mint mondta, komoly aggályaik vannak az elektronikus rendszer bevezetésével kapcsolatban: kérdéses, hogy a gazdálkodók felkészültek-e erre. Épp ezért elengedhetetlen, hogy az elektronikus ügyintézést előíró törvények esetében legyen garancia arra, hogy azt be is lehet tartani - tette hozzá.

Kékkői Zoltán szerint a szabályozás teljesen átláthatatlan és érthetetlen a gazdálkodók számára.
A Fidesz nem tartja elfogadhatónak a törvényjavaslatot - közölte a politikus.A fideszes Örvendi László szerint pártja nem a szabályozás ellen van, hanem azt szorgalmazzák, hogy a gazdák számára is érthető legyen a leírás.

Jakab István (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes térségekben nem adottak a feltételek az elektronikus ügyintézésre.Gőgös Zoltán a vitában elhangzottakra reagálva kiemelte: megpróbálják a lehető legegyszerűbbé tenni a rendszert. Ugyanakkor ma Magyarországon nincs olyan hely, ahol negyedórán belül ne lehetne benyújtani az elektronikus támogatásigénylést - tette hozzá az államtitkár.

A törvényjavaslat szövegét nem lehetett egyszerűbb szöveggel elkészíteni, de a jogszabály alkalmazói meg fogják érteni a jogszabályt - mondta Gőgös Zoltán.Az ülést vezető Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását