2024. április 30. - Katalin, Kitti

Válságtanácsot hív össze a kisebbségi ombudsman

Azonnali tanácskozásra hívott össze a kisebbségi ombudsman magyarországi vezető roma politikusokat és közéleti személyiségeket a kedd éjjel Pécsett történt kézigránátos kettős gyilkosság és az utóbbi időkben romák ellen elkövetett támadások miatti helyzet
2008. november 19. szerda 12:34 - Hírextra
Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba kedd éjjel, 22 óra 45 perckor dobtak ismeretlenek - feltehetően - kézigránátot. A támadásban a két szülő a helyszínen meghalt, Három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb ötéves - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, sokkos állapotban vitték kórházba őket.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kora reggel az MTI-nek azt mondta, hogy a rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel az ügy kivizsgálására. Kitért arra, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó; az elhunyt férfi ismert személy volt rendőrségi körökben.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa, Kállai Ernő szerda reggel soron kívüli tájékoztatást kért az ügyben Bencze József országos rendőrfőkapitánytól. A telefonos beszélgetésben az ombudsman közölte az országos főkapitánnyal: elfogadhatatlannak, a bűnügyi nyomozástan szabályaival is ellentétesnek tartja, hogy egy kirívóan erőszakos, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény kapcsán szinte azonnal - feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - a rendőrség kizárta az esetleges rasszista motívumot.

Az ombudsman az MTI-nek azt mondta: szerda kora délutánra tanácskozásra hívta az ország vezető roma politikusait és közéleti személyiségeit, hogy áttekintsék a kialakult helyzetet, és közös álláspontot alakítsanak ki.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője egy szerda reggeli tévéinterjúban arról beszélt, hogy a támadást bosszúból követhették el. A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy nem találtak összefüggést a pécsi eset és a múlt heti nagycsécsi támadás között. A szóvivő se cáfolni, se megerősíteni nem akarta azt a sajtóinformációt, hogy az áldozatul esett családfő autókereskedő lett volna. Közlése szerint a férfi foglalkozása "nem releváns az ügy megítélése szempontjából".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását