2024. május 4. - Mónika, Flórián

Orosz-magyar hokimeccs?

Április 22-én a világbajnoki címvédő orosz jégkorong-válogatottal csaphat össze a világ élvonalához hetven év után visszatérő magyar csapat.
2008. november 19. szerda 17:21 - Hírextra
"A svájci vb kezdete előtt két nappal mérkőzne meg az orosz és a magyar együttes, amennyiben elfogadjuk a helyi szervezők feltételeit" - tájékoztatta az MTI-t Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára.

A mérkőzésnek Sierre városa adna otthont, ott edzőtáborozhatna április 21. és 23. között a magyar csapat.A két együttes eddig egyetlen egyszer találkozott, a jogelőd szovjet gárda 1964. január 29-én az innsbrucki olimpián 19-1-re diadalmaskodott.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetség kapitánya az MTI-nek elmondta: megtisztelő a felkérés, ám túl közelinek érzi a vb-hez az oroszok elleni meccset."Jobb lenne április 20-án vagy 21-én játszani a világbajnokkal, és még egy meccset lekötni április 15-e felé bárkivel. Néhány nap gondolkodási időt kérünk a svájci szervezőktől" - jegyezte meg a sikerkapitány.

A magyarok a felkészülés jegyében április 2-án és 3-án Finnországgal a Papp László Arénában, illetve Miskolcon, 6-án és 7-én Norvégiával Debrecenben, illetve a káposztásmegyeri Jégcentrumban találkoznak. A Cortina-csapat a vb csoportkörében április 24-én Szlovákiával, 26-án Kanadával, 28-án pedig Fehéroroszországgal mérkőzik Zürichben.

Az oroszok a vb-n április 24-én a német, 26-án a francia, 28-án pedig a házigazda svájci együttessel meccselnek Bernben.Az oroszok pillanatnyilag a világ legjobbjai, az idei, kanadai vb-n aranyérmesek voltak, éppen a házigazdákat verték a döntőben hosszabbításban. Számos világsztárjuk - például Alekszandr Ovecskin, Alekszandr Szjomin, Jevgenyij Malkin, Pavel Dacjuk, Ilja Kovalcsuk, Javgenyij Nabokov - az észak-amerikai profiligában (NHL) egy esztendő alatt fejenként annyit keres, mint amennyi a magyar szövetség csaknem tízéves (!) költségvetése. Az MJSZ egy évben 240-250 millió forintból gazdálkodik.

A nemzetközi szövetség kimutatása alapján Oroszországban 83 ezer igazolt játékos szerepel, ebből 26 ezer a felnőtt hokis. Az országban 168 nemzetközi mérkőzésre alkalmas fedettpálya található. A magyar adatok: 2000 igazolt hokis, 500 felnőtt játékos, és 14 nemzetközi meccs megrendezésre megfelelő fedettpálya.

A 48 nemzetet felvonultató világranglistán az oroszok a második helyen állnak Kanada mögött, a magyarok a huszadikak.A vb-k történetében Kanada és Oroszország - a jogelőd Szovjetunió sikereit is beszámítva - 24-24 aranyérmet szerzett, ugyanakkor a magyarok hetven éve játszhattak utoljára az élvonalban. Az oroszok idén és 1992-ben voltak világbajnokok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását