2024. április 18. - Andrea, Ilma

Csáky szerint nagyobb a nyugi

Csáky Pál szerint némileg csökkent Szlovákiában a magyar-szlovák viszonyban tapasztalt feszültség a magyar és a szlovák kormányfő találkozása óta eltelt időszakban.
2008. november 19. szerda 14:53 - Hírextra
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke erről szerdán nyilatkozott újságíróknak Pécsett, miután megbeszélést folytatott Horváth Zoltánnal, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökével és Hoppál Péter pécsi fideszes önkormányzati képviselővel.

Csáky Pál úgy fogalmazott: nem lepi meg, ha Robert Fico egyáltalán nem vagy csak részben fogadja el Gyurcsány Ferenc múlt szombaton, Révkomáromban tett hatpontos javaslatát. Úgy érzi ugyanakkor, a találkozó lehetővé teszi, hogy lépésről lépésre előre lehessen haladni a problémák megoldásában. Az MKP elnöke megjegyezte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a hatpontos javaslat reális témákról, problémákról, elvárásokról szól, aki azokat elfogadja, az a gondok megoldására törekszik.

"A jelenlegi szlovák kormánykoalíció előtt két út van: vagy megpróbál normálisan, európai módon viselkedni, vagy tovább fokozza a feszültséget, amely további problémákhoz vezethet" - hangoztatta.
Gyurcsány Ferenc Robert Ficóval való találkozóján kezdeményezte, hogy mindkét kormány vállaljon garanciát arra: a kisebbségi oktatás és kultúra intézményeit megkülönböztetett figyelemmel segíti és támogatja.

Ennek részeként a szokásosnál és átlagosnál több támogatást juttat nekik, és igényeiket pozitív megkülönböztetésben részesíti. Javasolta, hogy a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket.

Indítványozta, hogy a két ország politikusai fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, és állítsanak fel úgynevezett becsületbíróságot. A kormányfő szerint a felmerülő nemzeti, nemzetiségi sérelmeket közös vizsgálattal tisztázhatnák.

A miniszterelnök azt is kérte a Szlovák Nemzeti Tanácstól, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést.

Csáky Pál annak apropóján látogatott Baranyába, hogy a második világháború után a Felvidékről sok magyart telepítettek ebbe a megyébe. Megállapodott Horváth Zoltánnal és Hoppál Péterrel, személyesen fordul a szlovák és a magyar kulturális miniszterhez, hogy nyújtsanak támogatást a szlovákiai magyar közösségek társulatainak, hagyományőrző csoportjainak bemutatkozásához a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa-programban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását