2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vérfürdő nélkül is kutatható a bálnák élete

Az ausztrál kormány több millió eurós költésvetésű programmal kívánja fejleszteni a bálnakutatást, anélkül, hogy akár egyetlen állatot is meg kelljen ehhez ölni - tudósít a német Der Spiegel című lap internetes kiadása.
2008. november 17. hétfő 20:55 - Hírextra
A tudományos munkára mintegy hárommillió eurónak megfelelő összeget szándékoznak fordítani - jelentette be Peter Garrett környezetvédelmi miniszter hétfőn.

A kutatásokat röviddel a vadászidény kezdete előtt szeretnék elindítani. Ausztrália ezzel kívánja bebizonyítani Japánnak, hogy "szigonyok bevetése nélkül is" lehet tudományos eredményeket elérni - mondta Garrett, utalva rá, hogy Japán eddig sem nyűgözte le a tudományos világot a bálnák "vizsgálata" során szerzett "tapasztalataival".

A szigetország bálnavadászai évente több mint ezer bálnát ölnek meg. A tokiói kormány állítja, ez kizárólag tudományos célokból történik. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanácstól (IWC) is erre kapott külön engedélyt, a kereskedelmi célú bálnavadászatot ugyanis 1986-ban betiltották.
A japán program kritikusai azt hangoztatják, hogy igenis kereskedelmi célokat szolgál a japán bálnavadászat, hiszen a bálnahúst végezetül fogyasztási céllal értékesítik.

Az ausztrál tudósok a legkorszerűbb műholdas technológia segítségével kívánják folytatni a bálnaállomány felmérését és az állatok vándorlási útvonalainak kutatását. "Ausztrália nem úgy vélekedik, hogy a bálnákat meg kell ölni ahhoz, hogy jobban megérthessük őket" - hangoztatta Garrett.

Valószínű, hogy az idei idényre már nem lesz hatással a projekt, a Greenpeace jelentése szerint ugyanis a japán bálnavadász hajók már elhagyták kikötőjüket Japán délnyugati partjánál, és az Antarktisz felé tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását