2024. május 8. - Mihály

Új játékvezetők jönnek

Az élvonalbeli kosárlabda-mérkőzések levezetésére alkalmas bírók vasárnapi ülésükön egy tartózkodás mellett egységesen a magyar szövetség (MKOSZ) által nemrég kinevezett játékvezetői bizottság (jb) visszahívását kérik, egyben elhatározták, hogy új összeté
2008. november 17. hétfő 19:17 - Hírextra
A hétvégi összejövetelen a bírók hat pontban foglalták össze kéréseiket, melyekről a lehető leghamarabb szeretnének tárgyalni az MKOSZ-szel."Az NB I-es kosárlabda játékvezetők a november 16-i gyűlésükön a bajnoki mérkőzések minél hamarabbi teljes körű folytatása, és legmagasabb szintű játékvezetéssel támogatott lebonyolítása mellett álltak ki.

Ennek érdekében az alábbiak elfogadását kérik az MKOSZ Elnökségétől:

- A mérkőzésekre való megfelelő képesítésű játékvezetők küldését a régi Játékvezetői Bizottság néhány tagjából álló ún. ügyvivő Küldő Bizottság végezze. Ennek a küldését az NB I-es játékvezetők maradéktalanul elfogadják.

- Az NB I-es játékvezetők felkérték a nemzetközi játékvezetőket, hogy javaslatot állítsanak össze egy új Játékvezetői Bizottság összetételére és szakmai programjára, amelyet a bírói karral való egyeztetés és véglegesítés után - 2008 végéig - az Elnökség elé terjesztenek.

- A Cziffra Mihály vezette JB szakmai szellemiségét, elért eredményeit és a hazai játékvezetés számára megteremtett nyugodt légkört mindenképpen elismerendőnek és megőrzendőnek gondoljuk. Kérjük ebben az Elnökség támogatását.

- Az NB I-es játékvezetők ugyanakkor nem tartják elfogadhatónak azt a módszert, hogy előzetes megkérdezésük nélkül, sőt, kifejezett tiltakozásuk ellenére az Elnökség Játékvezetői Bizottságot nevezett ki. A gyűlésen jelen lévő, legmagasabb képesítésű bírók körében megtartott szavazás során a sporttársak mindegyike (1 tartózkodással) amellett foglalt állást, hogy az Elnökség hívja vissza ezt a JB-t, mert ennek irányítása alatt nem tudják megkezdeni a mérkőzések vezetését.

- Törekvéseik érvényesítését az NB I-es játékvezetők azonnal megkezdendő tárgyalásokkal remélik elérni. A tárgyalások sikertelensége esetén a játékvezetők döntő többsége a mérkőzésektől való távolmaradás fenntartására szavazott, míg néhányan nem ezt tartották célra vezetőnek, azonban a közös törekvéseket a továbbiakban is támogatni kívánják.

- A gyűlésen megjelent játékvezetők továbbra is teljes egységben állnak ki kéréseik teljesítése érdekében. Erre vonatkozóan párbeszédet kezdeményeznek az MKOSZ-szel" - áll a közleményben.
A sztrájk miatt a női ligát irányító Bodrogváry Iván múlt pénteken bejelentette, hogy a csapatok szerdától egységesen nem lépnek pályára és a múlt hétvégi mérkőzéseket is elhalasztják. Indoklása szerint a "tagozat ragaszkodik ahhoz, hogy a mérkőzésein a bajnokság előtt közzétett, minősített játékvezetők működjenek közre", s addig egyetlen mérkőzést sem rendeznek, "amíg az MKOSZ nevezett kötelezettségének nem tesz eleget".

A szombatra tervezett két mérkőzés ennek megfelelően el is maradt, ám vasárnap a szombathelyi és a győri csapat lejátszotta mérkőzését. Szíjjártó Péter, a győri klub elnöke a mérkőzés előtt jelezte, hogy szó sincs egységes fellépésről. "Határozottan kijelenthetem, hogy a győri klub nem szavazta meg a határozatot, és a jövőben is elutasít minden olyan akciót, amely a női bajnokság felfüggesztését célozza" - nyilatkozta az MTI-nek vasárnap az egyesület első embere.

A nemrég kinevezett bizottság vezetője, Szabó György tájékoztatása szerint, a sztrájkot feladó öt újabb bíróval összesen "...tíz olyan bírónk van, aki tagja az A- vagy AB-keretnek, azaz jogosult az NB I/A-s meccsek levezénylésére."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását