2024. május 8. - Mihály

Külföldön méltatják a magyar népzene előadóit

A Takács Vonósnégyes, a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta népdalénekes egy élvezetes koncert keretében újszerű megközelítést kínált Bartók Béla megértéséhez - írta hétfő számában a The Washington Post című napilap a művészek közös fellépéséről a Kongre
2008. november 17. hétfő 16:40 - Hírextra
A két vonósnégyes és a népdalénekes múlt pénteken tartott telt házas koncertet az amerikai főváros egyik legnevesebb épületében, a Capitolium mögött álló Kongresszusi Könyvtárban.

Az újság szerint a Takács-Sebestyén-Muzsikás közös produkció alternatív megközelítése világos és üdítő: arra a kérdésre keres választ, hogyan hatottak a népi hagyományok Bartók zenéjére.

A két vonósnégyes erőteljes és magával ragadó, egymásba fonódó programot adott elő. A közönség a lábával dobolt a népi ritmusokat hallva, és még a IV. vonósnégyes alatt sem volt csöndben, időnként bekurjantásokkal nyilvánította ki tetszését. "Milyen gyakran látni olyan közönséget, amelyik szórakoztatónak találja Bartók vonósnégyeseit? Magával ragadónak, felvillanyozónak és erőteljesnek, természetszerűleg. De szórakoztatónak?" - olvasható a The Washington Post cikkében.

A lap nagyra értékelte a műsor "elegáns szerkezetét", azt, ahogy a Muzsikás népi dallamai, Sebestyén Márta dalai egymásba kulcsolódtak a Takács Vonósnégyes klasszikus tételeivel. "Pompás előadás" - örvendezett a kritikus, aki külön kiemelte, hogy a koncert során több archív felvételt is bejátszottak Bartók népzenei gyűjtéséből. "Karcos és fátyolos, de csodálatos üzenet a múltból" - zárta cikkét a The Washington Post írója.

A Takács Vonósnégyes, a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta kéthetes amerikai turnén, hat városban szerepel. A két négytagú együttes és az énekes 2002 óta lép fel a Bartók Béla és a népzene kapcsolatáról szóló műsorral; a korábbi években már Európában és Amerikában is turnéztak, a New York-i Carnegie Hallba is meghívták őket. A mostani körúton fellépnek a többi között Clevelandben, Bostonban és Los Angelesben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását