2024. május 2. - Zsigmond

Kóka reklámozta az SZDSZ kompromisszumkészségét

A költségvetési plafon bevezetéséről szóló törvény elfogadása bizonyítja, hogy sok munkával egy ellenzéki párt is képes elfogadtatni egy jó elképzelést - mondta a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvény megszavazása után Kóka János az MTI-nek.
2008. november 17. hétfő 21:32 - Hírextra
A javaslatot jegyző SZDSZ frakcióvezetője a törvény és a világgazdasági válság kapcsán hangsúlyozta, hogy minden nehézség egyben lehetőséget is teremt, hiszen most a parlament egy olyan lépést volt kénytelen volt megtenni, amelyet a népszerűségüket féltő pártok korábban rendre elkerültek.

Kóka János kiemelte, hogy a törvény végre korlátokat állít az állami túlköltekezés elé: az állam 2009-ben nem költhet többet, mint amennyit idénre tervezett, 2010-ben és 2011-ben pedig a gazdasági növekedés mértékénél lassabban nőhetnek a kiadások. "A plafontörvény rövid és hosszú távon egyaránt garancia lehet arra, hogy a mindenkori kormány ne nyújtózkodhasson tovább, mint ameddig az ország takarója ér" - mondta az SZDSZ frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a törvény részét képezi a Stabilitási és Adóreform Alap (SARA) létrehozása, ami garanciát jelent az adócsökkentésre.

A költségvetési plafonról úgy vélekedett, hogy az ugyan mérsékli a válság hatásait, és megakadályozza az állami túlköltekezést, de a gazdasági növekedés továbbra is veszélyben van, hiszen jövőre recesszió várható. Éppen ezért az SZDSZ nem tett le az érdemi adóegyszerűsítésre és adócsökkentésre vonatkozó kezdeményezéseiről, hiszen ezek szükségesek ahhoz, hogy a magyar vállalkozások a válság közepette is erőre kaphassanak - hangsúlyozta.

Hozzátette: a jelenlegi helyzet miatt nem lehet akkora adócsökkentést végrehajtani, mint amekkorát az SZDSZ korábban javasolt, de hiba lenne, ha a kormány ismét, immár sokadszorra, lemondana az adóreformról. "Ha versenyképes gazdaságot akarunk, akkor a térségben utolsóként Magyarországnak is be kell szállnia az adóversenybe. Rövid távon adóegyszerűsítésre és az adóreform beindítására van szükség, hosszabb távon pedig egy átjárható, lényegében egykulcsos adórendszerre kell áttérnünk."

Mint elmondta, az SZDSZ azt javasolja, hogy parlament a vállalati különadó eltörlésével már 2009. január 1-től csökkentse a vállalatok adóterheit. Kóka János, az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a plafontörvény megszavazása befolyásolja-e az SZDSZ költségvetéshez való viszonyát, úgy fogalmazott: a plafontörvény fontos lépés, de önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az országnak 2009-ben jobb költségvetése legyen.

A takarékos állami gazdálkodásról szóló jogszabály kimondja: a költségvetés kiadási főösszegének 2009-re tervezett értéke nem lehet több, mint idén, illetve 2010-ben és 2011-ben a kiadási főösszeg legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével emelkedhet.
A törvény létrehozza a három tagú Költségvetési Tanácsot, ugyanakkor nem jön létre a Költségvetési Hivatal, a tanács munkáját pedig csupán egy titkárság segíti. Ennek szervezeti és működési szabályait a tanács állapítja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását