2024. május 12. - Pongrác

Jogszerűen visszavont hatáskör

Jogszerűen vonta meg a nyáron minden hatáskörét és jogkörét fideszes alpolgármesterének Marton István, a szintén a Fidesz támogatásával megválasztott nagykanizsai polgármester a közigazgatási hivatal előzetes állásfoglalása szerint. Erről maga a város ve
2008. november 17. hétfő 12:45 - Hírextra
A polgármester a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének vezetőjétől kapott levélből idézte: "Álláspontom szerint a polgármester szabadon határozza meg az alpolgármester feladatait ... beletartozik az is, hogy a korábban általa meghatározott feladatokat teljes egészében visszavonja". Simon Beáta kirendeltségvezető az Alkotmánybíróság egyik 2001-ben hozott határozatára hivatkozva levelében azt írta, hogy "a polgármester irányítási jogkörébe beletartozik a megfelelő munkamegosztás, az alpolgármester feladatának meghatározása".

Marton István augusztus végén vonta vissza Cseresnyés Péter alpolgármester - aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője - minden jogkörét. Ennek közvetlen előzménye volt, hogy a város önkormányzatának ügyrendi, jogi és közrendi bizottsága egy fideszes előterjesztéssel vissza akarta vonatni a polgármestert a Zalaispa hulladékgazdálkodási társulás igazgatóságából, ahová mindössze négy hónapja delegálták.

A nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint az ott helyet foglaló alpolgármester között. A nyilvánosságot kapott legutóbbi eset október végén történt, amikor Marton István írásban is arra kötelezte Cseresnyés Pétert, hogy költöztesse el az irodáját a városházából a polgármesteri hivatal távolabbi épületébe, amit az érintett nem tett meg.

Ez utóbbi eset kapcsán a közigazgatási hivatal levelében az áll, hogy "törvényességi szempontból nem kifogásolható az alpolgármester elhelyezésére vonatkozó intézkedés sem". Az indoklás szerint ugyanis az alpolgármester felett a polgármester gyakorolja - például a kinevezésen, felmentésen kívüli - egyéb munkáltatói jogokat, amibe beletartozik az elhelyezés meghatározása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását