2024. május 5. - Györgyi

Egy hóbagoly, mint turisztikai látványosság

Hóbagoly tartózkodik az Északi-tenger egy holland szigetén, a ritka madárvendég jelenléte érdeklődők százait vonzotta Texel szigetére.A hétvégén akkora volt a kíváncsiak rohama, hogy hatalmas torlódások alakultak ki a sziget közútjain - számolt be az esem
2008. november 17. hétfő 17:45 - Hírextra
A hóbagoly (Nyctea scandiaca) az uhu és a szakállas bagoly mögött a harmadik legnagyobb termetű bagolyfaj Európában. A tojók, amelyek a baglyok esetében mindig nagyobbak, mint a hím egyedek, 65 centiméter testhosszúságot is elérhetnek. A faj költőhelye a sarkvidék tundráin, a Skandináv-félsziget hegyvidékein és Izlandon található. Kóborló példányok időnként Közép-Európába is elvetődnek; Magyarországon is több alkalommal figyeltek már meg télen hóbagolyt.

A holland szervezet szóvivője arra gyanakszik, hogy a Texel szigetén felbukkant példányt egy erős vihar sodorhatta dél felé. A szigeten mindenesetre sokáig kihúzhatja, ha nem nagyon háborgatják, mert táplálékot bőségesen talál magának. Utoljára 2002-ben Schiermonnikoog szigetén észleltek hóbaglyot Hollandiában.

A hóbaglyok főleg rágcsálókkal és kisemlősökkel táplálkoznak, de elfogják a sarki nyulat és a pehelyrécét is. Vizek mentén halat is zsákmányolnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását